«Retratar Mallorca, observar la natura», de Miquel Àngel Dora

133b-56

Retratar Mallorca, observar la natura.
Miquel Àngel Dora.
Govern de les Illes Balears.
Palma de Mallorca, 2007. 253 pàgines.

Curiós llibre que comença amb unes consideracions sobre el que representa ésser fotògraf de la natura, així com en què consisteix fotografiar èticament, o sia, respectant els animals i l’entorn. Un cop aclarit això, entra en la descripció del material fotogràfic necessari i en les diferents maneres de mesurar la llum, incloent-hi les situacions especials que requereixen sobre o subexposar. També mostra alguns trucs molt enginyosos per sortir-se de certs problemes i estalviar-nos els errors més habituals.

A continuació ve el plat fort del contingut, que consisteix a anar exposant les particularitats de fotografiar cadascun dels «temes naturals». El primer fa referència a les plantes, més accessibles i, per tant, susceptibles d’aconseguir una bona composició. Després vénen els invertebrats, molt fugissers i que solen requerir estris especials de macro. A continuació, els ocells, igualment fugissers i que obliguen a emprar tècniques de caça fotogràfica utilitzant teleobjectius, hides, etc. Pel que fa als amfibis i als rèptils, cal posar en pràctica procediments d’aproximació, però es compensa per la presència d’espècies úniques, o sia, endèmiques de les Illes Balears. Finalment, també explica com captar les complexes relacions de l’home amb la natura, sovint perjudicials per a aquesta.

I de les fotografies, què en podem dir? Doncs res, perquè el que cal fer es veure-les. Mentre espereu a poder contemplar-les directament del llibre, la web de l’autor constitueix un bon succedani: <www.fotodenatura.com>. Si la visiteu, no podreu deixar-la fins haver exhaurit tots els racons.

Puntualitzarem que les imatges estan –no podia ser d’altra forma– a l’altura del que s’espera en un llibre de fotografia. I destacarem que no solament plasmen el domini de la tècnica, sinó, sobretot, la gran sensibilitat que hi demostra l’autor, a part del gran sentit de l’estètica i la composició fotogràfiques.

En definitiva, un bon llibre amb el qual aprendrem com s’ha de fotografiar la natura, i en el qual trobarem la seva tècnica, ètica i estètica.

Sens dubte, els canvis de la revolució digital farien que l’autor modifiqués algun aspecte descrit, per la qual cosa l’animem a escriure’n una segona part dedicada a les modificacions que ha comportat la digitalització en la tasca quotidiana del fotògraf de natura.

Per acabar, direm que el títol pot despistar. Algú potser es pensi: aquest llibre no m’interessa perquè només tracta de Mallorca. Conclusió errònia, ja que l’obra va molt més enllà del que suggereix el títol. En efecte, tot el que explica, si bé és idoni per a posar-ho en pràctica a la bella illa gimnèsia, no és menys cert que també resultarà molt útil per a tothom qui practiqui la fotografia de la natura onsevol.

© Mètode 2011 - 56. Matèria d'art - Número 56. Hivern 2007/08

Doctor en Ecologia i Evolució, escriptor, professor i fotògraf de natura (Barcelona).