No calen massa presentacions de Darwin, del personatge i el científic que va marcar una època, amb una influència vigent en el pensament contemporani. Gràcies a ell sabem que les causes ordinàries expliquen fets extraordinaris, com la diversitat i la complexitat dels éssers vivents, incloent-hi la ment humana. Des d’aleshores, les forces no naturals, les vel·leïtats de divinitats imaginàries, han estat desterrades per sempre de la nostra concepció del món biològic.
La trajectòria vital de Darwin està marcada pel seu viatge iniciàtic a bord del Beagle. A partir d’establir-se en Down House per a formar una família amb la seua cosina Emma Wedgwood, la seua vida és la d’un senyoret anglès, rural i discret, que des de sa casa engega una revolució intel·lectual colossal. L’autor d’un exitós llibre de viatges, basat en les vivències del Beagle, començarà amb L’origen de les espècies la publicació d’una sèrie de textos que, amb un estil tan diplomàtic com allunyat de l’aforisme, destrossaran la concepció del món vigent fins aleshores. Fou també un prolífic escriptor de cartes que adreçava no només a l’elit científica de l’època, sinó a qualsevol que li pogués servir com a informador, fos un colomaire o una dama cultivadora d’orquídies. En l’immens epistolari, llegim un Darwin amb un estil més solt i directe, de vegades corrosiu, que planifica la difusió de les seues idees i delega la seua defensa en un cercle reduït d’amistats, que expressa sentiments, el dolor per les pèrdues familiars –tres fills de deu moriren molt joves–, o que plasma la seua perpètua mala salut. Es conserven també els quaderns de notes on registrava flaixos mentals, destil·lats telegràfics de lectures, esbossos de conceptes revolucionaris… I encara ens va deixar una autobiografia que, tot i concebuda per al consum familiar, és el document més valuós per a tots els interessats en qui fou i què pensava Darwin.
Tot aquests textos configuren un corpus literari fabulós de ciència i un testimoni excepcional de l’època victoriana. Si hi ha algú en el món que el coneix bé és, sense dubte, la historiadora de la ciència a Harvard Janet Browne. Autora de la biografia més completa de Darwin, ella era la candidata perfecta per confeccionar un volum de citacions dins de la col·lecció de Princeton University Press. The Quotable Darwin és una obra recomanable fins i tot per a aquells que creuen que ja en saben prou, d’ell i del seu pensament. Per mitjà de fragments d’escrits privats o publicats, Browne ens guia per l’odissea intel·lectual i la trajectòria vital de Darwin. El llibre s’estructura en sis parts: etapa de joventut i viatge del Beagle, casament i treball científic, L’origen de les espècies, la humanitat, opinions pròpies i opinions de familiars i amics. També hi ha un magnífic índex que ens permet escorcollar les citacions en múltiples direccions. Browne ens ofereix, doncs, una eina valuosa per conèixer millor aquell home admirable que, preguntat pels seus «talents especials», respongué: «Cap, excepte per als negocis, com demostra portar la comptabilitat, respondre la correspondència i invertir diners molt bé. Molt metòdic en tots els meus actes.» Cal dir que Browne reïx en una tasca d’alt risc.