‘Think like an engineer’, de Guruprasad Madhavan

Receptes per a solucions enginyoses (d'enginyeria)

Think like an engineer
Inside the minds that are changing our lives 
Guruprasad Madhavan
Oneworld Publications.
Londres, 2015. 304 pàgines.

No espereu una classe magistral d’enginyeria plena de fórmules i càlculs quan agafeu aquest llibre. El que trobareu, en canvi, és una nova manera de descobrir el món i afrontar problemes quotidians, ja que aquest és l’objectiu principal de Think like an engineer: inside the minds that are changing our lives. Explicat d’una manera amena i il·lustrativa, al llarg de tot aquest llibre es donen pinzellades dels diferents mecanismes mentals que podreu aprendre sense necessitat d’exàmens de sis hores ni de projectes amb plànols dignes del moment més cubista de Picasso; esquemes mentals que naixen del pensament abstracte i de la imaginació i passen per un complex sistema d’estructuració i sentit comú per a oferir solucions tecnològiques innovadores.

En cada capítol es desenvolupen diferents nocions que Madhavan atribueix al pensament d’enginyeria. En general, es tracten tres conceptes que formen el corpus principal per a resoldre un problema: el problema mateix, les condicions de contorn i els trade-offs. Tots sabem què són els problemes, però els altres dos conceptes poden ser un poc equívocs. Quan parlem de les condicions de contorn d’un problema, ens referim a les restriccions que són imposades per a resoldre’l. Per altra banda, els trade-offs són compromisos, és a dir, condicions emparellades en les quals en millorarne una, empitjora l’altra. Per exemple, a l’hora de comprar un cotxe (problema), tindríem un pressupost màxim (condició de contorn) i, a més, hauríem de decidir si volem un cotxe gran que puga portar més persones, però que a causa de la seua grandària tindria una eficiència energètica pitjor (trade-off). Aquests són els tres ítems que es combinen per a explicar tots els problemes que tothom afrontem dia a dia. Per a cada part d’aquest corpus, l’autor explica estratègies de pensament, com per exemple el que s’anomena modular systems thinking. A l’hora d’afrontar un problema, aquest es pot descompondre en mòduls i buscar solucions individualitzades per a cada part, per a després tornar a muntar aquesta estructura ja resolta, com si es tractara d’una deconstrucció gastronòmica.

Al llarg del llibre s’intercalen diferents casos reals il·lustratius que ajuden a comprendre les explicacions, alguns realment sorprenents. Per exemple, el desenvolupament del codi de barres, que va ser creat al mateix temps per persones diferents com a solució per a dos problemes diametralment oposats. També trobem el cas de la producció industrial de la penicil·lina, on l’enginyera Hutchinson Rousseau va adaptar els processos petroquímics per tal de produir la vacuna en massa i salvar milers de vides a la Segona Guerra Mundial. O el cas colpidor d’un pare enginyer que va perdre una filla perquè el servei d’emergències no va poder localitzar la cridada de socors, i com a solució va decidir fer política per tal d’aconseguir que les cridades d’emergència es localitzaren per llei.

Aquest llibre ajudarà a canviar el vostre prisma de pensament, ja que s’expliquen tota una sèrie de conceptes mentals molt interessants des del punt de vista de l’enginyeria i es donen exemples esclaridors al voltant d’aquests conceptes que fan molt amena la seua lectura.

© Mètode 2016 - 90. Interferències - Estiu 2016
POST TAGS:

Doctor en Enginyeria Industrial per la UPV (Eibar).