«Yo y la energía», de Nikola Tesla

96-74

«…el futur sempre pertany a persones com Tesla. La resta, amb prou feines aconseguim més que suportar el present.»
Miguel A. Delgado

Presentat l’any del 155è aniversari del naixement de Nikola Tesla, el llibre Yo y la energía inclou dos textos del geni publicats per primera vegada en castellà: Mis inventos (autobiografia) i El problema de aumentar la energía humana, més una extensa presentació a càrrec de Miguel A. Delgado que ben bé podria considerar-se un llibre per si sola.

La presentació, lluny de ser excessiva, es converteix en una apassionant narració històrica del context polític, social i sobretot tecnològic existent abans i durant la vida de Tesla, i de la manera com els seus invents en gran mesura van influir en el món tal com el coneixem. Sorprèn comprovar la quotidianitat de les seues idees i invents, quan fa quasi un segle ell va descobrir i va aventurar quin seria el seu futur.

A més, Delgado sintetitza de manera tan concisa com eficaç els èxits en l’estat de l’art de la ciència de Tesla, i presenta el personatge tal com era, amb les seues fascinants virtuts, però també amb les seues misèries, desvinculant-lo totalment dels mites i llegendes creats entorn de la seua figura.

En els escrits de Tesla, la novetat dels quals és la traducció al castellà, ens hi podem trobar en canvi un text de vegades difícil de seguir, però que, gràcies a les seues il·lustracions i esquemes, aconsegueix cridar l’atenció, tant dels més com dels menys avesats a la matèria. No es tracta, però, d’una obra narrada amb mestratge: salta a la vista que Tesla era científic, no escriptor. 

En Mis inventos fa un recorregut per la seua biografia relatant les seues vivències des de menut; demostra posseir des de curta edat quelcom diferent de la resta i destaca la forta inspiració que va rebre de sa mare –inventora aficionada–, per acabar amb un repàs dels seus invents més importants i predir el desenvolupament d’aquests. En El problema de aumentar la energía humana Tesla afronta el problema del futur de la humanitat aplicant un senzill principi físic. Sorprèn, a més, que ja des de 1900 comence a parlar de la previsible escassetat dels combustibles fòssils i de la necessitat d’utilitzar energies com la solar.

En definitiva, el llibre fa un poc de llum sobre l’obra d’aquest gran geni. El seu peculiar caràcter, escassa visió econòmica i forta rivalitat amb Edison i altres científics de l’època van contribuir a fer caure en oblit el científic i visionari, i van afavorir la llegenda negra, simplista i conspiranoica [sic].

Finalment la lectura deixa una sensació agredolça en comprovar que el seu gran projecte Wardenclyffe (molt avançat per a la seua època) va quedar inacabat, el va deixar en la més completa ruïna i el va obligar a acabar els seus dies allunyat de la investigació. De la gran injustícia sobre Tesla respecte a Edison ens queda com a consol que el 1960 el Sistema Internacional va incorporar el tesla com a mesura de la densitat de camp magnètic. No hi ha cap magnitud amb el nom d’Edison. 

Raúl Rodríguez. Enginyer industrial (València).
© Mètode 74, Estiu 2012.

 

Yo y la energía
Nikola Tesla
Presentació de Miguel A. Delgado. Traducció de Cristina Núñez. Turner. Madrid, 2011. 316 pàgines.

© Mètode 2012 - 74. La cala encantada - Estiu 2012

Enginyer industrial (València).