Darwiniana

En el segon centenari del naixement de Charles Darwin

Charles Darwin

Willy Ramos. Charles Darwin, 2008. Sèrie «L’evolució del color». Grafit i aquarel·la, 19,5 x 28 cm.

El 2009 es compleix el segon centenari del naixement de Charles Darwin i els cent cinquanta anys de la publicació de L’origen de les espècies. La figura d’aquest científic està lligada directament a la seua teoria de l’evolució, i en aquest sentit és àmpliament popular, però també és cert que bona part de la resta de la seua obra és poc coneguda. Les seues investigacions sobre les orquídies, les plantes carnívores o enfiladisses, els seus estudis sobre l’expressió de les emocions o la seua primera aproximació a la geologia, resten encara una mica a l’ombra.

Aquest monogràfic de Mètode pretén oferir una visió general del que van estar les investigacions de Darwin, en articles duts a terme per investigadors especialistes en les matèries que el naturalista va tractar en els seus llibres. Hem volgut també comptar amb les aportacions d’escriptors, historiadors i filòsofs, aliens al món científic, que ens mostren la percepció del naturalista des de la seua particular i rica mirada.

Finalment, tanquem el monogràfic amb una suggerent entrevista a càrrec del poeta Vicenç Altaió a l’historiador de la ciència Jaume Josa, gran coneixedor de l’obra de Darwin i de la seua penetració en Espanya.

© Mètode 2009 - 60. Darwiniana - Número 60. Hivern 2008/09