Estimar la mar

oceans

Els oceans estan deixant de ser els ecosistemes més desconeguts del nostre planeta. En les darreres dècades els nous avenços tecnològics ens han acostat als indrets més llunyans i insòlits del món submarí. Tot i això, la desconeixença de la mar encara perdura. Hem estat molts segles pensant en la mar simplement com un lloc inesgotable però ple de perills, que s’havia d’aprofitar al màxim. Aquesta actitud ens ha portat a explotar indiscriminadament els seus recursos, fins i tot a exhaurir-ne alguns i a transformar llocs idíl·lics en les nostres deixalleries on abocar de manera indiscriminada residus i fem. Aquesta irresponsable comoditat tal volta tenia el seu origen en el desconeixement científic de la mar i ara ens força a reconsiderar de manera dràstica el nostre estil de vida.

Afortunadament, avui disposem d’una tecnologia que ens permet obtenir imatges estàtiques i dinàmiques del que hi ha a tots els mars del món i transmetre-les quasi en directe a tothom. Eines i aparells d’alta sofisticació, en alguns casos comparables a les naus que arriben a l’espai, que baixen a centenars i milers de metres de fondària; aparells que ens permeten la instrospecció de l’estat passat i futur dels oceans, gràcies a models matemàtics manejats per superordinadors.

Tota aquesta bateria d’eines ens dóna l’oportunitat de lluitar de debò contra el desconeixement, però en aquesta tasca la divulgació científica també té un paper capital: utilitzar les noves tecnologies de comunicació per fer arribar el coneixement del mar i oceans és tot un repte que obre el nou segle per a la formació i conscienciació de la societat.

En aquest monogràfic de Mètode hem buscat aproximar-nos a la vida de les nostres mars i presentar als lectors els últims avenços en el coneixement del món submarí. Els distints articles tracten diverses perspectives com ara les amenaces que pesen sobre les reserves i fons marins, les noves tècniques d’estudi de la mar i el paper del cinema en la divulgació de l’univers submarí. Tots ells coincideixen en la necessitat de protegir els ecosistemes marins i projecten un missatge d’alerta davant la pèrdua irreparable d’una part important del nostre cercle biològic.

 

© Mètode 2005 - 46. Estimar la mar - Estiu 2005

Divulgador científic, València.

Professor d’Investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). Treballa en l’actualitat a l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona (Espanya) on ha creat el Grup d’Ecologia del Bentos Marí i el de Biologia del Zooplàncton gelatinós. En l’actualitat desenvolupa projectes de recerca al Mediterrani, l’Antàrtida, el Pacífic sud i l’Atlàntic nord. Ha rebut el premi de la crítica de Serra d’Or (1985) i el de Medi Ambient de l’Institut d’Estudis Catalans (2010). És el director del projecte de divulgació «El mar a fons».