Introducció: Ciència ciutadana

La societat entra a escena

En l’última dècada la investigació científica basada en la col·laboració de la ciutadania ha crescut exponencialment. Ja siga recopilant dades sobre migracions d’ocells, contaminació acústica o habitatges buits en un veïnat, analitzant imatges de cèl·lules tumorals o d’estels llunyans, transcrivint quaderns de bitàcola o traduint jeroglífics egipcis (tots exemples de projectes reals de ciència ciutadana), hi ha incomptables oportunitats perquè la societat s’involucre en el treball científic i contribuïsca a l’acumulació de coneixement científic. També són possibles altres nivells d’implicació, més enllà de la recopilació o l’anàlisi de dades: suggerir objectes d’estudi, dissenyar mètodes d’investigació, interpretar resultats o discutir i difondre els descobriments.

Aquest número de Mètode compta amb aportacions realitzades des de diversos països i des del punt de vista de diferents tipus de ciència ciutadana. Els articles exploren diferents casos que entrellacen la ciutadania amb la ciència, des de consultes per a comprendre com millorar la comunicació científica a incrementar la cultura en ciència i sostenibilitat per mitjà de jocs i activitats, explorar xarxes de suport a la salut mental i analitzar els instruments de mesurament de la radioactivitat després d’una catàstrofe nuclear. Al mateix temps, es discuteixen temes com els nivells i el potencial de la participació ciutadana en les ciències socials, l’impacte en l’educació i el paper de les aplicacions digitals.

© Mètode 2021 - 108. Ciència ciutadana - Volum 1 (2021)
Sociòloga i investigadora en l’Institut de Ciències Socials de la Universitat de Lisboa (Portugal). Està especialitzada en l’estudi social de la ciència.
Doctorada en Biotecnologia, investigadora en el grup Scienceflows de la Universitat de València (Espanya) sobre comprensió pública de la ciència i comunicadora científica.