Figura 1. Dípter tipúlid parasitat per un àcar. Ambre miocè de la República Dominicana. Col. XD, Universitat de Barcelona.Foto: X. DelclòsAmber: an almost perfect historical record.

0

Reconstrucció paleoambiental del Miocè final de Venta del Moro, fa uns 5,5 milions d’anys.© M. AntónThe discovery of Tertiary fauna in the Comunitat Valenciana. The study

0

In times of the great dinosaurs. The giant Sauropod that lived in the Valencia region 130 million years ago. The first remains of giant herbivorous Dinosaurs,

0

Aquesta representació del Museum National d’Histoire Naturelle de París mostra el concepte de museu-magatzem que s’estilava durant el segle XIX i bona part del XX. Grans

0

«The surest proof of having been formed at the bottom of the sea». Antoni Josep Cavanilles (1745-1804) and the beginnings of palaeontology in Valencia. Cavanilles offers

0

La història dels éssers vius i el seu origen, sobre la Terra o sobre altres planetes, s’ha construït mitjançant el treball d’investigació d’un grup

0

Hi ha moltes qüestions relacionades amb el menjar que es poden analitzar des d'un punt de vista ètic. Són aspectes que no se solen tenir en compte en aquestes dates.

0

El fast food o menjar ràpid, com a estil d’alimentació (i fins i tot de vida), és –sota els paràmetres més comuns i coneguts–, d’origen nord-americà. Comença, a mitjan segle XIX, amb l’elaboració de menjars bons i llestos.
0

Els resultats de les recerques científiques han revelat que els sistemes necessaris per a detectar els sabors –els sentits del gust i l’olfacte– estan ben desenvolupats abans de l’infantament. Després del naixement, el nadó ja és capaç de percebre els sabors dolç, agre i amarg tastant menjars tan bé com una àmplia varietat d’aromes.
0

Els sentits del gust i de l’olfacte són instruments que contribueixen a modular la gana, en tant que des d’una perspectiva evolutiva, es pot conjecturar que la sensació de plaer alimentari va haver de sorgir de la necessitat de distingir en la variada oferta de la naturalesa els elements òptims i sans dels perjudicials i fins i tot verinosos.
0

Com aconseguir que puge el suflé? Com coure la carn perquè siga tendra? Com evitar de malmetre la maionesa i, si s’ha triat, tornar a lligar-la? Cal posar rovell d’ou en l’allioli? I per què a vegades es diu que la salsa necessita un additiu, siga patata bullida, siga molla de pa arremullada en llet?
0

La història de l’alimentació humana ha tingut tres instants crucials. El primer es va produir fa dos milions i mig d’anys en algun lloc d’Àfrica, quan alguns prehomínids van començar a incorporar petites porcions de carn a la seua dieta vegetariana.

0

Salvar l’abisme que separa les ciències naturals de les ciències humanes és, segurament, un dels reptes del segle XXI. Fa poc va esclatar la polèmica quan el físic i enginyer

0

Foto: M. GonzálezRestoring the fluvial riverbanks and riverbeds. In this article the author comments on the objectives behind restoring the rivers and riverbanks, which aim to

0

The new water culture. The directive outlines the Spanish water management policy. The New Water Culture is fundamentally a movement that proposes the equal distribution of

0

Mapa de l’àrea d’estudi amb la distribució dels punts de mostreig de la Xarxa Biològica. L’estudi s’ha centrat en l’anàlisi de l’estat ecològic de la

0

Obres del barranc de Xiva al terme de Catarroja (abril 2003). Vora el barranc, urbanitzacions i edificis de nova construcció.Foto: E. LagunaWater planning and biological risks,

0

Foto: A. AguilellaWatercourses and gullies: rivers of stone. As opposed to the allochthonous Valencian rivers —perennial in nature— from which we obtain the majority of our

0

La desaparició de la Llúdria als ecosistemes fluvials valencians. El perqué i les possibles solucions per frenar-ho, en aquesta article.
0

“L’Aiguabarreig” or “The meeting of the waters” - where the most abundantly flowing rivers join. The confluence of the rivers Segre, Cinca and Ebre, take the

0

De vegades, com en aquesta salzeda en el riu Cabriol prop d’Enguídanos, diverses espècies arbòries i arbustives s’ensenyoregen del caixer del riu i fins i tot

0

Els rius són un equilibri natural fràgil i inestable, en contínua evolució, i sotmesos a factors com el canvi climàtic o l’acció antròpica. Aquest mateix vessant,

0

Les matemàtiques són el llenguatge de la naturalesa, per això no es estrany trobar matemàtics aficionats a la poesia, o al revés. Aquesta breu antologia fa un repàs dels més representatius.
0

John Robinson’s Symbolic Sculpture. J. Robinson’s symbolic sculpture is inspired by a diversity of mathematical motifs. The author looks at two of these in particular: the

0