2011 Any dels Boscos

Isabel Mateu

Per acord de les Nacions Unides, 2011 és l’Any dels Boscos. Aquesta celebració pretén sumar esforços en la recuperació i conservació de les masses arbòries mundials i conscienciar sobre la importància dels boscos com a ecosistemes imprescindibles per a la vida sobre la Terra.

Un bosc no és una mera agrupació d’arbres sinó que té una composició fruit de condicions climàtiques i ecològiques que, amb el transcurs del temps, resulten en combinacions d’espècies que són determinades per tots aquests factors. Un bosc madur està estructurat i és complex, està compost per distints estrats de plantes i conté nombrosos hàbitats en què es calcula que s’allotgen dos terços de la diversitat animal i microbiana de la Terra.

Són les plantes les que generen l’oxigen atmosfèric necessari per a la respiració, i els arbres, per la seua talla, aboquen a l’atmosfera quantitats molt importants, alhora que la netegen de l’excés d’anhídrid carbònic produït per l’acció humana i depuren l’atmosfera i les aigües de distints contaminants que són retinguts i filtrats pels éssers vius del bosc. Les grans superfícies arbòries tenen la capacitat de retenir la pluja alhora que moderen el clima, eviten la pèrdua de sòl i absorbeixen el CO2 atmosfèric tornant oxigen, són per això essen­cials en la lluita contra el canvi climàtic produït per l’escalfament accelerat a causa de l’excés d’aquest gas d’efecte d’hivernacle.

«Conscient de la importància dels boscos, el Jardí Botànic de la Universitat de València està portant a terme una àmplia campanya de conscienciació ciutadana»

La Universitat de València se sent orgullosa de tenir un Jardí Botànic considerat com un «bosc en la ciutat» i, conscient de la importància dels boscos i del paper que la presa de posició de tots i cada un de nosaltres ha de representar en aquest sentit, està duent a terme una àmplia campanya de conscienciació ciutadana sobre els boscos, sota el lema «2011 Any dels Boscos, tresors de la naturalesa».

La nostra campanya és segurament la més àmplia desenvolupada per institucions espanyoles. Es va iniciar el dia 23 de març amb la conferència de Joaquín Araújo «Emboscadesnecessàries» en què, amb la seua apassionada clarividència, ens va il·lustrar sobre totes les múltiples relacions d’interdependència que es donen en el si d’un bosc. Una jornada de portes obertes va permetre la realització de rutes teatralitzades, una ginkana i la projecció del deliciós curt L’home que plantava arbres. Amb un grafit situat en l’exterior del Jardí intentem traure el Botànic al carrer i fer entendre que, per comprendre un bosc, no hi ha prou amb una mirada ràpida sinó que es requereix deteniment en la seua contemplació.

Amb la finalitat d’arribar al públic més variat, sempre amb els boscos de fons, al llarg de tot l’any es desplegarà un variat programa de concerts el tema del qual és Jazz d’Arrels, exposicions com «Els boscos per a les persones» especialment dedicada als escolars, «Oliveres de Castelló, paisatge i cultura» i la futura «Boscos encapsulats». Mitjançant rutes urbanes coneixerem els arbres monumentals de Valènciai algunes excursions ens permetran ampliar coneixements sobre les nostres plantes i ecosistemes naturals. I, per als cinèfils, tindrem un cicle de cine en col·laboració amb l’Aula de Cine de la Universitat. Les activitats les tancarà el cicle de conferències «Boscos». Tota una sèrie de propostes amb l’objectiu de donar a conèixer a la ciutadania la importància dels boscos, els seus incomptables beneficis o les possibilitats de fer-ne un ús sostenible.

© Mètode 2011 - 70. Quan es crema el bosc - Número 70. Estiu 2011

Directora del Jardí Botànic de la Universitat de València.