Nau espacial

La Lluna s’ha convertit de nou en una important arena de joc. La gran diferència és que ara els jugadors no són només les grans potències espacials, sinó també l’empresa privada. 

0
Experiment de ciència. Il·lustració: Hugo Salais

El realisme que apreciem en l’animació de pel·lícules o videojocs es basa en recursos sofisticats basats en la mecànica teòrica i resolent en temps real les equacions físiques del moviment.

0
gorilles

La pressió contra el furtivisme ha augmentat, però l’estat actual de les dues espècies de goril·les (Gorilla gorilla i G. beringei) continua en perill crític. Ara més que mai, el futur dels goril·les depèn de nosaltres.

0
estrella

A primeries de novembre de 1572, un nou estel aparegué al cel. En aquells temps la concepció aristotèlica del món propugnava un cel immutable i, per tant, la presència d’un estel busca-raons feu que la societat desconfiara de l’ordre diví del firmament.

0
zebres

La història real de com i per què té ratlles la zebra és un enigma evolutiu que ha desafiat etòlegs i biòlegs evolutius des de fa més de cent anys.

0
Gira-sols de Van Gogh a Londres. Algunes protestes climàtiques han convertit obres artístiques clàssiques en aparadors per a reclamar accions contundents contra el canvi climàtic.

L'ambientòleg Andreu Escrivà reflexiona sobre les protestes climàtiques als museus i l'oportunitat que ofereixen per a animar el debat sobre la lluita contra el canvi climàtic.
0
monstres invisibles

Onze col·legues van publicar a la prestigiosa revista mèdica The Lancet un article que suggeria una connexió aparent entre l’administració de la vacuna triple vírica i l’aparició d’autisme. A aquesta bomba informativa se la va conèixer com a escàndol Wakefield.
0
emocions i cor

Causen les emocions els canvis corporals o són aquests els que originen les emocions? La resposta emocional és un estat mental subjectiu que va acompanyat de comportaments i canvis fisiològics específics.
0
Il·lustració de Moisés Mahiques sobre sexe i gènere

Pere Estupinyà ens repta a intentar respondre què és sentir-se home o sentir-se dona sense fer referència al cos, en un intent de reflexió per a establir alguna distinció entre els conceptes sexe i gènere.
0
ciencia

L’autor afirma que la ciència i la poesia, o el mètode i la literatura, es donen la mà en Primo Levi, qui assaja, tempta les idees i crea un estil per dir el que abans ningú havia explicat sobre Auschwitz.
0
Una activitat d'astronomia amateur als Estats Units

Poques branques del coneixement tenen tanta gent entusiasta a l’hora d’explicar de manera altruista la seua passió com l'astronomia, on els científics amateurs juguen un paper essencial en molts sentits.
0
Pingüí carablanc a l'Antàrtida

El pingüí carablanc (Pygoscelis antarcticus), considerat un bioindicador de canvi dels ecosistemes antàrtics, ha entrat en un dramàtic declivi pels canvis en les temperatures que afecten l’abundància de les seues preses.
0
Escena de Tot a la vegada a tot arreu, dirigida per Daniel Kwan i Daniel Scheinert

La mecànica per a atorgar l'Oscar a la millor pel·lícula de l'any és una mica complexa i, fins i tot, a voltes no s'entenen els mèrits d’algunes guardonades, com li va ocórrer a l'autor el 2022 amb Tot a la vegada a tot arreu.
0
Embolismo por soleá de Paula Bruna

La ciència necessita aliar-se amb l’art perquè el llenguatge artístic, calidoscòpic i infinit, és capaç d’arribar allà on mai ho farà una gràfica de l’IPCC, una lectura d’un satèl·lit de la NASA o un informe tècnic del CSIC.
0
Pressó

Els crims violents que cometen les persones comunes són en la majoria dels casos, el resultat de la posada en marxa de l’agressió afectiva (també coneguda com a agressió impulsiva o reactiva).

0
Torre de Babel

La comunicació entre individus, poblacions o comunitats és una característica intrínseca de la vida, de la cèl·lula. De fet, una de les primeres formes de transmetre informació entre individus la van inventar els bacteris, que poblen la Terra des de fa almenys 3.500 milions d’anys: es tracta de la «percepció de quòrum» (quorum sensing).
0
Núvols i contaminació atmosfèrica sobre Barcelona

En una nova entrada de «Diccionaris futurs», l'ambientòleg Andreu Escrivà critica l'ajornament de l'entrada en vigor de la norma Euro 7, que regula el nivell d’emissions de turismes i vehicles pesants.
0
Maniobra d’aerofrenat a l’atmosfera marciana, duta a terme per l’ExoMars Trace Gas Orbiter l’octubre del 2016

Jeroni Munyós, astrònom valencià del segle XVI, va fer importants observacions de la supernova que va explotar el 1572, d’eclipsis, estels… així com cartografies d’enorme precisió de tot el nostre territori.

0
Ambroise Paré

Al s. XVI els cirurgians i barbers tenien una posició professional marcadament artesanal. El cas d'Ambroise Paré mostra la dicotomia entre l’experiència i la tradició, entre l’experiment i el poder de la doctrina tradicional.  
0
El sexe està desaprofitat

Per a l’autor, l’estudi del sexe és molt més ampli i interessant del que imaginem, tant des de la part endocrina i fisiològica, com des de la psicològica i la sociològica.

0
Escena 32 del tapís de Bayeux (Normandia, França) on apareix representat el cometa Halley

Astronomia de trinxera visita el tapís Bayeux, a la regió de Normandia (França), considerada  la primera representació en l'art del cometa Halley.
0
focus verd

Alguns fàsmids són capaços de canviar de color o imitar el vaivé de les branques i fulles quan són bressolades pel vent.
0
Aquarel·la sense títol

Poques figures com la de Henry David Thoreau, autor de Walden, simbolitzen una resistència racional i activa a l’escissió entre ciència i poesia.

0

L’absenta és un destil·lat d’herbes on destaca l’Artemisia absinthium (el donzell), que conté diverses molècules amb elevada toxicitat i algunes amb efecte al·lucinogen.

0