Gira-sols de Van Gogh a Londres. Algunes protestes climàtiques han convertit obres artístiques clàssiques en aparadors per a reclamar accions contundents contra el canvi climàtic.

L'ambientòleg Andreu Escrivà reflexiona sobre les protestes climàtiques als museus i l'oportunitat que ofereixen per a animar el debat sobre la lluita contra el canvi climàtic.
0
monstres invisibles

Onze col·legues van publicar a la prestigiosa revista mèdica The Lancet un article que suggeria una connexió aparent entre l’administració de la vacuna triple vírica i l’aparició d’autisme. A aquesta bomba informativa se la va conèixer com a escàndol Wakefield.
0
Il·lustració de Moisés Mahiques sobre sexe i gènere

Pere Estupinyà ens repta a intentar respondre què és sentir-se home o sentir-se dona sense fer referència al cos, en un intent de reflexió per a establir alguna distinció entre els conceptes sexe i gènere.
0
Escena de Tot a la vegada a tot arreu, dirigida per Daniel Kwan i Daniel Scheinert

La mecànica per a atorgar l'Oscar a la millor pel·lícula de l'any és una mica complexa i, fins i tot, a voltes no s'entenen els mèrits d’algunes guardonades, com li va ocórrer a l'autor el 2022 amb Tot a la vegada a tot arreu.
0
Pressó

Els crims violents que cometen les persones comunes són en la majoria dels casos, el resultat de la posada en marxa de l’agressió afectiva (també coneguda com a agressió impulsiva o reactiva).

0
Torre de Babel

La comunicació entre individus, poblacions o comunitats és una característica intrínseca de la vida, de la cèl·lula. De fet, una de les primeres formes de transmetre informació entre individus la van inventar els bacteris, que poblen la Terra des de fa almenys 3.500 milions d’anys: es tracta de la «percepció de quòrum» (quorum sensing).
0
Núvols i contaminació atmosfèrica sobre Barcelona

En una nova entrada de «Diccionaris futurs», l'ambientòleg Andreu Escrivà critica l'ajornament de l'entrada en vigor de la norma Euro 7, que regula el nivell d’emissions de turismes i vehicles pesants.
0
Maniobra d’aerofrenat a l’atmosfera marciana, duta a terme per l’ExoMars Trace Gas Orbiter l’octubre del 2016

Jeroni Munyós, astrònom valencià del segle XVI, va fer importants observacions de la supernova que va explotar el 1572, d’eclipsis, estels… així com cartografies d’enorme precisió de tot el nostre territori.

0
El sexe està desaprofitat

Per a l’autor, l’estudi del sexe és molt més ampli i interessant del que imaginem, tant des de la part endocrina i fisiològica, com des de la psicològica i la sociològica.

0
Aquarel·la sense títol

Poques figures com la de Henry David Thoreau, autor de Walden, simbolitzen una resistència racional i activa a l’escissió entre ciència i poesia.

0

L’absenta és un destil·lat d’herbes on destaca l’Artemisia absinthium (el donzell), que conté diverses molècules amb elevada toxicitat i algunes amb efecte al·lucinogen.

0
ANIRUDH

El descobriment de l'estructura en doble hèlix de l'ADN va ser cosa de quatre, i el paper de Rosalind Franklin està a l’altura de la contribució de Wilkins, Watson i Crick.

0
Xiquetes flotant a l'espai

Atreveix-te amb el nou repte que proposa la física Chantal Ferrer en la nova entrada de «Caiguda lliure», al voltant de la ingravidesa dels cossos i la percepció del pes, la qual prové de les forces que sustenten l'objecte.
0
Ull mirant fixament

El contacte visual pot utilitzar-se per a establir i reforçar vincles afectius i, de fet, és present des del naixement, però, depenent del context sociocultural, mirar directament als ulls d’una altra persona pot resultar molt intimidant.
0
Infermera passa consulta durant la covid

Mirko Grmek va proposar el concepte de patocenosi per indicar que cada malaltia no és un ens aïllat, sinó que forma part del sistema dinàmic de malalties que afecten una societat en cada moment.
0
Fotograma de la pel·lícula Memento

En Memento, Christopher Nolan va triar la mateixa solució que havia emprat la natura a l’hora de duplicar l’ADN milions d’anys abans: contar la història de Leonard en esquetxos, en aquest cas, de deu en deu minuts i a l'inrevés.
0
Pelopantón

En una Europa en flames, Rita Levi-Montalcini perseverà en les seves investigacions. De fet, hi ha un pòsit optimista en la seua mirada, també de molta humiltat. En qualsevol cas, la profunditat assagística de la seva obra és indubtable.
0
Paisatge desert amb cotxes apilats

Aviat passarà amb els combustibles fòssils el mateix que amb els trenets Decauville, que foren arraconats quan aparegueren els automòbils i les carreteres, tot i haver sigut revolucionaris a partir de 1875.
0
VIH

Des de finals dels anys vuitanta s’han provat unes quantes estratègies de vacuna contra el VIH que han quedat descartades, però la investigació continua amb prototips de vacunes en fase I.
0
Cada vegada coneixem millor els límits de la terra.

En les últimes décades, diversos estudis han definit els límits de la Terra i l'estabilitat planetària. L'última revisió al respecte afegeix a noció de justícia social a l'hora de considerar aquests límits.
0

El darrer document publicat pel Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC) alerta sobre la preocupant situació de l'escalfament global.
0
carrer amb dona passejant

Segons l'autor, la possibilitat de dibuixar un futur millor ha quedat substituïda per la negació de l'avenir, on el temps que vindrà és ara l’abocador del present, i allà només hi ha deixalles, misèria i patiment. Qui hi vol anar?
0
117 web

Hi ha una gran diversitat d’organismes que s’han adaptat a viure entre nosaltres. No només artròpodes, sinó també vertebrats com els dragons, els ratpenats, les òlibes i, en alguns països molt urbanitzats, fins i tot guineus, cérvols i ossos.
0
Dibuix sobre Gulliver

Encara coneixem pocs casos d’espècies bacterianes gegants, potser a conseqüència del poc temps dedicat a estudiar-les. Però, segurament el gegantisme bacterià no és tan inusual com creiem.

0