El comerç d'espècies silvestres produeix un gran cabal econòmic a escala mundial. La regulació d'aquest comerç té moltes complexitats a tindre en compte.

0

La bretxa de gènere a la ciència i la tecnologia fa que molts talents femenins queden amagats. Des del punt de vista biològic, el talent està repartit equitativament entre gèneres.

0

L’horitzó a la nit ha desaparegut davant l’avanç imparable de la contaminació lumínica de les ciutats. Per veure'l tal com es veia abans, cal aplegar a certs llocs privilegiats.
0

A les pel·lícules d'Star Wars podem trobar errades de la física i la biologia i, sobre tot, de l'ecologia
0

La memòria tàctil ens permet formar imatges al nostre cervell gràcies als receptors sensorials de mans i dits.
0

La festa de les Falles genera una important contaminació acústica i ambiental, aquesta última fruit de la cremà.
0

El món és una obra coral d’autor desconegut; desconeixem l'autoria de moltes obres i descobriments. L’important no és signar, sinó fer bé coses rellevants.
0

La vacunació té un paper fonamental en la prevenció de certes malalties. El desenvolupament tecnològic ha permés l'obtenció de vacunes molt més eficaces.
0

En l'últim any els casos de poliomielitis han augmentat al món. La vacuna oral contra la malaltia és molt eficaç al actuar en primera línia de defensa.
0

Diversos organismes aconsellen disminuir el consum de carn roja. Si volem garantir un futur sostenible, hem de replantejar-nos què mengem.
0

Darwin creà un híbrid entre la novel·la i l’assaig on l’ordre narratiu es troba al servei de la veritat, establint així un nexe entre literatura i ciència.
0

L'empatia per altres organismes disminueix com menys emparentats amb nosaltres en l'arbre de vida estiguen. La fotografia pot canviar aquesta percepció humana.
0

El metge fracès Broussais va ser conegut pels mètodes del broussisme, caracteritzat per tractar les malalties amb dieta líquida i sagnia feta amb sangoneres
0

Si volem que la ciència siga la nostra guia, els científics han d'arriscar una mica més a les respostes, incorporar anàlisis qualitatius i opinions expertes
0

La realitat objectiva existeix, i la ciència és la millor forma d'explicar aquesta realitat, inclús la ficció, com en l'última escena de Titanic
0

La vida evoluciona com sistema caòtic determinista: es regeix per principis deterministes però moltes petites variacions donen lloc a resultats molt dispars
0

Tendim a assumir capacitats simbòliques i lingüístiques plenes en els ancestres del paleolític, però és un error atribuir habilitats pròpies de la ment moderna
0
Valenciolenda fadaforesta

Recentment s’ha publicat la descripció de la «fada dels boscos valencians» o Valenciolenda fadaforesta. Una nova espècie, i gènere, per a la ciència.
0
Il·lustració: Moisés Mahiques

El dilluns 8 d'octubre de 2001, Pere Estupinyà va començar la seva carrera com a divulgador científic. Ho recorda en aquest article.
0

La Coast Guards International Ice Patrol controla els icebergs atlàntics i inclús els desvia al servei de les plataformes petrolieres. Ha d'estar una instància pública al servei d'aquestes petrolieres?
0

Els éssers humans, al contrari que alguns animals, no ens basem en la genètica per a trobar la parella perfecta. Intervenen molts condicionants socioculturals.
0

L'ambientòleg Andreu Escrivà enceta la secció «Diccionaris futurs» plantejant una qüestió: Encara no és tard per a reaccionar davant la crisi climàtica?
0

En el segle XVII era difícil aconseguir i mantindre un buit parcial. En el XXI, el repte és aconseguir en laboratori un ultrabuit com mai es va poder somiar aleshores.
0

Els comportaments típics davant una malaltia no són únics dels humans, s'han trobat en pràcticament tots els animals estudiats.
0