Alimentació i càncer: ciència versus sobreinformació

Ser diagnosticat d’un càncer i iniciar-ne el tractament pot fer que oblidem altres aspectes quotidians que també són una part imprescindible de qualsevol tractament contra la malaltia, com ara les relacions socials, la família, l’activitat física i l’alimentació. Menjar bé i moure’s de manera regular és més important que mai durant el tractament oncològic, atès que és essencial gaudir d’un bon estat nutricional i físic per afrontar els diferents tractaments.

Moltes persones diagnosticades de càncer busquen informació addicional sobre els aspectes alimentaris que podrien modificar per combatre la malaltia. Investiguen els productes, les coccions, els estris o els hàbits que podrien ser perjudicials o que podrien tenir un efecte màgic o miraculós en l’organisme. Passen molt de temps recopilant informació de pàgines web, llibres o revistes —no sempre avalats científicament— o segueixen consells d’amics o familiars que han sentit o llegit sobre el tema. Això pot generar una sobreinformació i fins i tot una certa sensació d’angoixa, perquè no saben realment el que és cert i el que no. En alguns casos, fins i tot, els pacients acaben eliminant de la dieta aliments imprescindibles per fer front a la malaltia o, al contrari, n’afegeixen d’altres, o bé herbes o suplements que poden ser perjudicials o que, simplement, incrementen el cost de l’alimentació sense cap evidència real que siguin eficaços.

La majoria de tractaments de càncer són llargs i combinen diferents teràpies, que poden provocar diversos efectes secundaris en el pacient. Tot i això, les recomanacions alimentàries de base són les mateixes per a tots els tipus de processos oncològics i les fases del tractament, tot i que, en alguns casos, caldrà adaptar-les a mesura que vagin apareixent els diferents símptomes o efectes secundaris. L’alimentació que caldria seguir, independentment del tipus, localització o fase del tractament (si no hi ha cap recomanació concreta per a un cas particular), és una alimentació sana i equilibrada.

«La sobreinformació en temes alimentaris pot generar sensació d’angoixa en les persones diagnosticades de càncer, que no saben el que és cert i el que no»

I què vol dir una dieta saludable i equilibrada per a una persona amb càncer? Doncs gairebé la mateixa que hauria de seguir qualsevol persona per mantenir un bon estat de salut: 1) repartir l’alimentació en quatre o cinc menjades al dia o les que calguin, depenent de com es trobi i de la gana que es tingui per tal d’assegurar l’energia necessària que el cos necessita; 2) menjar mínim cinc racions de fruita i verdura al dia, principalment de temporada i proximitat; 3) assegurar una bona aportació de proteïnes incloent en els àpats principals aliments rics en proteïnes d’alta qualitat com els ous, el peix i marisc, i la carn blanca; 4) consumir lactis diàriament; 5) mantenir una hidratació correcta a través d’una ingesta suficient de líquids com l’aigua, infusions, brous vegetals; 6) fer servir oli d’oliva verge tant per cuinar com per amanir; 7) prioritzar les preparacions senzilles i les coccions amb poc greix; 8) limitar el consum d’alcohol i reduir el d’aliments rics en sucres afegits, greixos saturats o sal; 9) menjar en companyia i, en la mesura que sigui possible, el mateix que la resta i 10) adaptar aquestes recomanacions als símptomes que vagin apareixent.

Això és el que ens diu actualment l’evidència científica, que és el mètode més rigorós per buscar respostes i que, tot i no ser infal·lible –per això revisa contínuament els resultats i els plantejaments– és la via d’accés al coneixement infinitament millor, i la més segura. I això és el que ha fet la Fundació Alícia: revisar l’evidència científica i alhora comptar amb els màxims experts en alimentació i càncer per crear una col·lecció de guies que ajudin les persones amb càncer a menjar d’una manera segura, sana, equilibrada i alhora bona i plaent i sobretot adaptada als diferents tipus de tumors i efectes secundaris.

© Mètode 2019 - 101. La memòria dels ossos - Volum II (2019)
Responsable de l'àrea de Salut i Hàbits Alimentaris de la Fundació Alícia, Barcelona.