Misteri al Botànic

Misteri al botànic

Tot va començar un 21 de juny de 2010. Aquell matí tots els periòdics de la ciutat informaven sobre un succés estrany. En fer-se de dia, un home que passejava amb el seu gos havia trobat un cadàver en un descampat prop de sa casa. En arribar-hi la policia, comprovaren que es tractava del cos sense vida d’un home, caucasià, de cabells foscos, d’1,80 d’alçada aproximadament i 75 quilos de pes. No duia documentació al damunt i, tanmateix, totes les pistes que havien trobat pels voltants van fer pensar als investigadors que l’escenari del crim podia ser el Jardí Botànic de la Universitat de València. Ràpidament, van fer una llista dels sospitosos amb el personal que es trobava al Jardí a l’hora en què van passar els fets.

Aquest és el punt de partida del joc de misteri que proposa el Gabinet de Didàctica del Jardí Botànic. Un joc que es pot realitzar online a la web del Botànic  o en el mateix Jardí, a través dels diversos panells que s’han instal·lat i que estaran disponibles durant tot l’any.

Activitat: Descobreix l’assassí

«Probablement l’assassí va intentar desfer-se del cos i, finalment, el va abandonar a la localització actual», va assenyalar el comissari responsable de la investigació. El cos es va traslladar a l’Institut Forense, on es va portar a terme l’autòpsia. El contingut de l’estómac mostrava restes de cervesa, el que semblava un sandvitx vegetal, cafè i un producte químic sense determinar, possible causant d’una intoxicació. Per tant, es va determinar:

• Causa de la mort: enverinament.
• Hora de la mort: 19.00 hores.
• Data: 21 de juny de 2010.

Llista de sospitosos

Director del Jardí Botànic. Robert Carballo és el responsable principal dels projectes d’investigació que es porten a terme al Jardí, els quals supervisa personalment. La vesprada del crim es trobava treballant al seu despatx del Jardí. A la resta de despatxos no hi havia ningú.

Empleat de la neteja del torn de vesprada. Emili Horts és l’encarregat de netejar les oficines i fer les des­infeccions de l’edifici. A l’hora del succés es trobava traient les escombraries i buidant les papereres.

Seguretat del Jardí. Daniela Romaní ha de fer el recorregut pel Jardí, les oficines, els laboratoris, l’herbari i la biblioteca cinc vegades cada dia i, per tant, té una clau mestra que obre tots els panys de l’edifici del Botànic. A l’hora del crim estava fent la ronda de la vesprada per l’exterior de l’edifici.

Investigadora. Alícia Pi investiga actualment els efectes depredadors de l’escarabat Cryptolaemus montrouzieri sobre les poblacions de cotxinilles que ataquen els cítrics. Aquesta vesprada es trobava als hivernacles d’investigació fent comprovacions.

Cap dels jardiners. Marta Roure és la coordinadora de la plantilla dels jardiners, responsable de les plantacions i dels tractaments de control biològic de plagues del Jardí.

Visitant. Albert Esbarzer és un aficionat a la fotografia de la natura i assidu visitant del Jardí. Com en altres ocasions, s’hi trobava fent les primeres instantànies estiuenques.

Presentació del joc al Jardí Botànic

A dalt a l’esquerra, el rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, durant la presentació del joc al Jardí Botànic el passat 5 de juny. Nombrosos visitants es van acostar al Jardí per participar-hi i, resolent totes les pistes, aconseguir el seu diploma oficial de detectiu. / Gabinet de Didàctica del Jardí Botànic de la Universitat de València

Joc al Jardí Botànic de la Universitat

1. Demana un tríptic en la taquilla d’entrada al Jardí Botànic.
2. En el tríptic trobaràs un plànol del Jardí on apareixen les pistes. Hi ha un lloc per començar i set pistes i un panell on trobaràs la solució.
3. Cada vegada que resolgues un panell, cal marcar els sospitosos.
4. Quan acabes les pistes trobaràs que hi ha un sospitós amb totes les pistes assenyalades, aquest és l’assassí.
5. Si guardes el tríptic demana a la taquilla, ensenyant el joc resolt, el teu certificat de detectiu.

Si vols conèixer què ha passat, si vols aprendre de les plantes, si vols jugar, pots venir al Jardí Botànic i fer el recorregut, seguint les indicacions, i fer-te amb el teu certificat de CSI oficial!

Joc en línia 

© Mètode 2011 - 70. Quan es crema el bosc - Número 70. Estiu 2011
Responsable del Gabinet de Didàctica del Jardí Botànic de la Universitat de València entre els anys 1988 i 2018.
Gabinet de Didàctica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Gabinet de Didàctica del Jardí Botànic de la Universitat de València.

Gabinet de Didàctica del Jardí Botànic de la Universitat de València.

Gabinet de Didàctica del Jardí Botànic de la Universitat de València.