Crema hidratant

Crema hidratant
119d-80

Gabinet de Didàctica del Jardí Botànic de la Universitat de València

Crema: emulsió semisòlida d’aplicació farmacèutica i cosmètica. Aquesta és la nostra proposta per a aquest número, una crema feta amb cera d’abelles, oli d’ametlles i mantega de cacau. Amb productes naturals d’origen animal i vegetal, que són la base dels tallers que proposem en el Gabinet Didàctic del Jardí Botànic. Els productes naturals representen un tipus de cosmètica adequada per a aquelles persones que pateixen al·lèrgies, tenen sensibilitat en la pell o altres tipus d’intolerància als productes tradicionals del mercat. A més, aquestes són substàncies sostenibles i netes, sense residus perjudicials per al medi ambient.

En primer lloc, ens fascinen les ceres, substàncies extraordinàries, amb propietats que els vegetals aprofiten, com una pel·lícula que evita la dessecació de la pell. Tot i que poden tenir diferents orígens, la més coneguda és la d’origen animal, la cera d’abella, però també en trobem de vegetals. Hi ha una cera vegetal molt interessant, no tan famosa com la d’abella però d’ús molt estès. És la cera de carnauba, que s’extrau de les fulles joves de Copernicia prunifera, palmera coneguda al Brasil com l’arbre de la vida, de gran importància comercial, entre altres, en la indústria alimentària, per exemple en el cas del recobriment dels tan coneguts Lacasitos. En farmàcia la cera d’abella s’empra per les seues característiques antibiòtiques, i antigament se’n fabricaven espelmes i articles de decoració. Actualment tan sols es fan espelmes d’aquesta cera per a usos selectes, encara que tenen l’avantatge que quan es cremen no deixen cap residu.

119abc-80

Gabinet de Didàctica del Jardí Botànic de la Universitat de València
Materials necessaris per a elaborar crema hidratant natural. D’esquerra a dreta: cera d’abella, oli d’ametlla i mantega de cacau. Són substàncies sostenibles i netes, sense residus perjudicials per al medi ambient.

L’oli d’ametlles és un altre producte natural molt interessant, que ha estat utilitzat des de sempre. Els olis de les llavors vegetals són similars en grandària i estructura als glòbuls de greix de la llet, d’ací vénen les seues propietats: a la pell es comporta fent una pel·lícula hidrolipídica que facilita la hidratació. S’extrau de les ametlles (els fruits de Prunus amygdalus), tant si són dolces com amargues. El contingut d’oli de les ametlles seques va del 50 % al 65 %, però en alguns casos d’ametlles amargues és només del 20 %. L’oli d’ametlles dolces es fa servir molt en aromateràpia i en la cura dels cabells. Aquest oli s’absorbeix fàcilment per la pell. Combat la picor i la inflamació i alleuja quasi instantàniament el dolor muscular.

«La cosmètica natural és adequada per a aquelles persones que pateixen al·lèrgies, tenen sensibilitat en la pell o altres tipus d’intolerància»

La mantega de cacau, també anomenada oli de Theobroma, representa entre el 50 % i el 60 % del pes total de la llavor de cacau i no conté teo­bromina. Després de torrar les llavors, es molen i es premsen per separar la pols de cacau de la mantega. Aquest és l’únic component del cacau utilitzat en la fabricació de la xocolata blanca. La mantega té un punt de fusió lleugerament inferior a la temperatura corporal, la qual cosa la converteix en una base perfecta per a fer llapis de llavis i altres cremes.

Activitat: crema hidratant

Amb aquestes meravelloses substàncies, us proposem la nostra activitat: elaborar una crema hidratant per a la pell, les mans o els llavis.

Materials

—Cera d’abella natural (5 g).
—Oli d’ametlles dolces (25 ml).
—Mantega de cacau (2,5 g).
—Oli essencial de lavanda, romaní, sàlvia o timó (a escollir).
—Diversos pots de vidre (aprofiteu per reciclar).
—Una cullera de fusta.
—Un recipient gran de vidre per posar al bany maria (com que serà difícil de netejar, podeu utilitzar-ne de reciclatge).
—Una casserola per a bany maria.
—Aigua.

Preparació

—Ratlleu la cera d’abella i la mantega de cacau.
—Fiqueu-la en el recipient de vidre gran.
—Afegiu l’oli.
—Poseu el recipient al bany maria.
—Removeu-ho fins que estiga tot dissolt i ben barrejat.
—Lleveu-ho del foc.
—Refredeu-ho un poc i afegiu-li les gotes d’essència.
—Aboqueu-ho als pots i deixeu-ho refredar abans de tancar.

Indicacions

Com que és molt senzilla de preparar, no cal fer-ne massa, encara que tarda en deteriorar-se. També podem mantenir la crema al frigorífic. Aquesta crema natural hidratant podem gastar-la en qualsevol moment del dia per a les mans o els llavis. No cal posar-se’n molta, però sí fregar-se-la molt bé per estendre-la.

Vegeu aquesta activitat en vídeo a Mètode TV
cremaTVmenuda

© Mètode 2014 - 80. La ciència de la premsa - Hivern 2013/14

El Gabinet de Didàctica del Jardí Botànic de la Universitat de València el componen Mª José Carrau, Pepa Rey i Olga Ibáñez.