Convocatòries obertes

Comunicar la biotecnologia

Agencia SINC

La biotecnologia és una eina fonamental per al desenvolupament de la nostra societat i per a contribuir al benestar dels seus integrants. La biotecnologia pot donar resposta a diferents reptes que tenim a la societat com els biomèdics i la necessitat de donar resposta a malalties i infeccions o com els alimentaris, intentant produir suficient aliment per a una població mundial sempre creixent. La comunicació de tots aquests aspectes és, per tant, indispensable, a l’hora de reflexionar sobre el paper de la biotecnologia davant els reptes actuals.

Aquest monogràfic, coordinat per l’investigador i director del Centre Nacional de Biotecnologia – CSIC, Lluís Montoliu, pretén aportar una mirada polièdrica a qüestions tan actuals.

Data límit: 15 de juny de 2017

Literatura i salut

Syd Wachs a Unplash.

La interacció entre medicina i literatura ha estat contínua al llarg del temps. Metges escriptors, malalts que han narrat la seua vivència, autors que han ridiculitzat o enaltit la figura del doctor, històries d’epidèmies, de males pràctiques, d’enganys, de casos d’èxit… Què podem aprendre de totes aquestes narracions?

La literatura permet aportar empatia tant a metges com a pacients. Pot ajudar a veure a les persones en la seua complexitat i no com a simples casos mèdics o com a simples expenedors de receptes. La literatura escrita des de la pràctica clínica, des de la perspectiva del pacient o, simplement, des de l’observació externa de malalties i processos terapèutics contribueix a la imatge col·lectiva dels nostres conceptes de salut i malaltia.

En Mètode estem preparant un número monogràfic sobre literatura i salut. Convidem les persones que desenvolupen les seues investigacions en aquest camp a enviar les seues anàlisis i els seus treballs sobre les relacions entre literatura, salut i medicina: els professionals mèdics com autors o protagonistes, els relats de pacients, les metàfores utilitzades per a fer referència a la malaltia, la por a les epidèmies i el seu reflex en la ficció, els espais terapèutics en la literatura (hospitals, balnearis, etc.), el paper d’assignatures com la medicina narrativa en la formació mèdica, així como qualsevol altra reflexió relacionada con aquestes u altres qüestions.

Data límit: 3 de juliol de 2017

 

Instruccions per a l’enviament

Idiomes de recepció d’articles: català, espanyol i anglès
Extensió: Entre 16.000 i 20.000 caràcters amb espais. Per a més informació consulteu les Normes d’edició.

Per enviar articles cal registrar-se prèviament ací (en el cas d’autors o autores de la Universitat de València cal registrar-se emprant l’usuari i contrasenya del correu de la UV). Una vegada es disposa d’un nom d’usuari i contrasenya es pot realitzar l’enviament de l’article ací.


Dubtes: metodessj@uv.es

© Mètode 2016