Una mirada nova

El naixement de l'entomologia

Xavier Bellés
ISBN: 978-84-9133-476-7
Idioma: Català
Data d'edició: 2021
Pàgines: 112
Preu: 15 €

Sinopsi

Pròleg de Jeyaraney Kathirithamby

No tenim forma de saber si Albrecht Dürer va pintar o no de memòria l’escanyapolls que figura a la portada d’aquesta monografia. La gran fidelitat del dibuix a les formes de l’escarabat ens pot fer sospitar que el gran pintor del Renaixement alemany en tenia un de dissecat al taller, que li va servir per a polir amb gran precisió la majoria dels detalls. En qualsevol cas, la posició aguerrida i central de l’escanyapolls el revela com a protagonista absolut de l’obra, una posició que, gairebé fins aleshores, no havia ocupat mai cap insecte.

Des de perspectives artístiques i científiques, una nova mirada cap als insectes va cristal·litzant al llarg del segle XVII, el segle del naixement de l’entomologia. Gràcies a figures com Jan Goedart, Maria Sibylla Merian, Marcello Malpighi, Jan Swammerdam, Francesco Redi o John Ray, es produeix una reconceptualizació dels insectes que els situa com a objectes d’estudi científic amb entitat pròpia. En un segle marcat per les grans troballes dins del món de l’astronomia o la física, també l’entomologia viu la seva etapa d’or, amb descobriments, polèmiques i debats que assentaran les bases de la disciplina.

Xavier Bellés

Xavier Bellés

Doctor en Biologia, entomòleg i fundador i primer director de l’Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF) de Barcelona. Especialista en l’estudi de la metamorfosi dels insectes, ha publicat 18 llibres i 382 articles científics. També s’ha interessat pels bestiaris medievals, un tema sobre el qual ha publicat treballs diversos. Com a divulgador de la ciència va guanyar el 2003 el Premi de Literatura Científica amb El teatre dels insectes (Rubes, 2003) i el 2009 va rebre el Premi Prisma per l’obra Vivir dos vidas. Un viaje por la metamorfosis de los insectos (Museos Científicos Coruñeses, 2010). El 2018 fou honorat amb la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tècnic de la Generalitat de Catalunya.