«Fauna vertebrada del Paisaje Protegido Serra del Maigmó y Serra del Sit. Guía de interpretación», de Ramón García Pereira i Asociación de Amigos del Valle de L’Avaiol

103-75

El lema del llibre, que es recull com a titular d’aquesta ressenya, descriu completament la intenció i l’esperit de l’autor davant la seua obra, i encara seria més fidel si hagués afegit un «… i comprendre per a estimar». En l’obra, l’autor descriu exhaustivament, podria dir-se que amb delectació, la fauna vertebrada de les serres del Maigmó i del Sit, espai protegit situat en el rectangle definit per les poblacions alacantines de Sax, Elda-Petrer, Tibi i Castalla. 

Aquesta obra ha estat la conseqüència final de la reacció dels veïns de la comarca, a mitjan dècada dels noranta del segle passat, enfront del Pla Eòlic Valencià, que va ser percebut com una amenaça a la riquesa conjunta de paisatge, fauna i flora del seu entorn. Aleshores, es va constituir l’Associació d’Amics de la Vall de l’Avaiol, la mobilització de la qual va aconseguir el nivell de protecció corresponent a un paisatge protegit per a la comarca esmentada i la preservació consegüent del territori i dels éssers vius que hi habiten.

Tot el treball de catalogació, observació, descripció, fenologia i fotografia dut a terme per un bon grapat de persones per tal de demostrar la vàlua de l’espai protegit l’ha posat en comú i en ordre el primer tècnic del Paisatge Protegit Serra del Maigmó i Serra del Sit, Ramón García Pereira, enginyer forestal, que li ha donat forma i l’ha fet cristal·litzar en aquest llibre. 

Aquesta obra és molt més que una mera, encara que molt meticulosa i rigorosa, enumeració d’espècies d’amfibis, rèptils, aus i mamífers. Les més de 350 pàgines recullen, a més dels detalls tècnics que hom podia esperar en una obra com aquesta –localització de cada espècie, quantificació dels individus observats, fenologia i reproducció, entre d’altres–, la descripció i les claus d’identificació de les 183 diferents espècies que han estat localitzades, juntament amb 474 fotografies de gran qualitat i esquemes on s’assenyalen les característiques més importants de cada una. En total, 139 il·lustracions, 17 mapes, 27 claus d’identificació i 10 gràfics interpretatius. 

En aquest sentit, és una obra autocontinguda, de manera que, siga el lector un naturalista professional o un simple aficionat a la natura, no li caldran guies d’identificació addicionals. En el llibre trobarà una descripció de cada espècie present en l’espai protegit, feta en fitxes molt didàctiques, que inclouen el nom científic, el nom comú en català i en castellà i el nom local, la seua abundància mes per mes al llarg de tot l’any, hàbitat característic, depredadors i molts detalls més. En el cas de les aus, fins i tot es detallen les casernes d’hivernada a l’Àfrica de les aus migratòries, així com els perfils característics de les rapinyaires, diürnes i nocturnes i, d’aquestes, diagrames de les egagròpiles. En el cas dels mamífers es descriuen també llurs empremtes i la manera de distingir si l’animal ha passat al pas, al trot, saltant o galopant. El text no desmereix en absolut de la part gràfica, de tal manera que les diferents descripcions són, alhora, didàctiques i exhaustives i, a més, molt amenes, sense perdre el rigor exigible a tota obra científica. 

Ignasi Nebot i Gil. Institut de Ciència Molecular (UV).
© Mètode 75, Tardor 2012.

 

 

Fauna vertebrada del Paisaje Protegido Serra del Maigmó y Serra del Sit
Guía de interpretación 
Ramón García Pereira i Asociación de Amigos del Valle de L’Avaiol
Edita Ramón García Pereira i Asociación de Amigos del Valle de L’Avaiol amb llicència Creative Commons. Petrer, 2011. 351 pàgines.

© Mètode 2012 - 75. El gen festiu - Tardor 2012

Institut de Ciència Molecular (UV).