Ciència-ficció

Cal tenir un mínim de coneixement científic per escriure ciència-ficció? Els viatges en el temps són ciència-ficció o fantasia? Si hi ha una cosa que sé sobre la ciència-ficció és que té una comunitat lectora militant, molt més que altres gèneres.

0
Riu Vinalopo

El riu és el resultat d’un procés de construcció cultural, com apunten els autors d'aquest llibre. Una peça clau d’aquesta història és el nom del riu, que no va ser únic fins al segle XIX. Abans cada tram rebia un nom diferent.

0
vida o port

Vida o port és una esmena a la totalitat d'un projecte obsolet, que sentesta a hipotecar el futur malgrat les advertències del present. El llibre ens ofereix una radiografia de tots els sectors implicats.

0
vavilov

Nikolai Ivànovitx Vavílov (1887-1943) va ser un dels grans genetistes del primer terç del segle XX i, per dissort, li va tocar viure els anys més dramàtics d’aquell segle. L'estiu de 1927 va visitar Espanya.

0
de generació en generació

El llibre s’adreça a qualsevol lector interessat a comprendre les lleis i els mecanismes per mitjà dels quals es transmet la informació genètica en els éssers vius. Divulgació en estat pur. 

0
para pensar mejor

El llibre és un elogi de l’abstracció, una col·lecció de dreceres matemàtiques, punts clau en la història del desenvolupament científic i tecnològic humà, que es mostren com reptes intel·lectuals en un joc de proves que nuga el passat, el present i la vida quotidiana.

0
de venta en farmacia

El llibre destaca el paper de les farmàcies en l'atenció sanitària actual, però també s'aborda –des d'una perspectiva crítica- el model de negoci i els tipus de productes que s'hi venen en aquests establiments.

0
Prometeo Americano Oppenheimer

Prometeo americano és la biografia de Robert J. Oppenheimer, publicada el 2005 i guardonada amb el Pulitzer de 2006, entre altres premis. El llibre ens conta la infantesa de Robert i el seu germà Frank en una família jueva acomodada. 

0
Coberta de Mater, de Martí Domínguez

En aquesta distopia, l'autor ens fa reflexionar sobre què és allò que ens defineix com a humans, al mateix temps que ens introdueix idees colpidores sobre la ciència, la societat, la cultura i la condició humana.
0
Pardals la cap, de Stanisław Lubieński

Pardals al cap és una barreja d'un quadern de camp, unes memòries d'infantesa i un assaig d'història de l'art, on es descobreix l'observació de les aus que ha dut a terme el seu autor, Stanislaw Lubienski, al llarg de la seua vida a Polònia.
0
Jordi Sabater Pi, de Toni Pou

Un retrat de Jordi Sabater Pi dibuixat amb paraules esbossa la vida del naturalista amb el focus ficat en els vora trenta anys que va passar a la Guinea Espanyola fins que la colònia es va independitzar.
0
Regénesis, de George Monbiot

El propòsit de Regénesis és mostrar les evidències de la destrucció del medi ambient amb el sistema de producció alimentària actual i proposar un model alternatiu i aplicable a escala mundial.
0
Coberta de'Asimptomàtic i Sr. C, el meu estimat monstre

Asimptomàtic, de Joan-Carles Martí, i El Sr. C, el meu estimat monstre, de Laia Obregón-Dans, aprofundeixen en els diferents pacients de càncer, així com en la relació metge-pacient i en el procés d'emmalaltir.
0
Cosmos: A Spacetime Odyssey

Quins llibres clàssics podrien beneficiar-se d’un bon remake, en color i amb efectes especials per a acostar-los als lectors d’avui? Els diàlegs de Galileu? Els estudis de Goethe sobre el color? Qui gosaria a fer-ho?

0
Coberta de Molinos y Gigantes

La principal tasca que es proposa Jaume Franquesa en aquesta obra és indagar sobre l’oportunitat perduda per a fer un veritable canvi social aprofitant l’apressant transició energètica.

0
Coberta de Les afinitats electives

En aquesta tragèdia burgesa amb moltes lectures, la química ajuda a fer-ne una. La metàfora química il·lustra el trencament de parelles i la formació de noves unions.

0
Coberta del llibre ¿Por qué mi hijo tiene una enfermedad rara?

Lluís Montoliu combina la seua recerca al Centre Nacional de Biotecnologia amb la tasca divulgativas. Aquest llibre va dirigit sobretot a famílies amb algun membre afectat per malalties o condicions genètiques minoritàries.

0
Coberta de Tiene la sonrisa de su madre

Aquesta obra de Carl Zimmer és un bany de realisme biològic que desborda totes les visions simplistes de l'herència.

0
Coberta del llibre Un planeta creatiu

L’obra se centra en dos temes íntimament relacionats: com es va poder produir la transició entre la química i la biologia al nostre creatiu planeta, fa potser 3.900 milions d’anys, i com la creativa ment de la nostra espècie cerca sintetitzar vida als laboratoris.

0
Coberta del llibre L'ètica algorítmica

Francesc Torralba, director de la Càtedra Ethos d’Ètica Aplicada a la Universitat Ramon Llull, ha escrit un llibre ben interessant sobre qüestions fonamentals que afecten l’avanç de la intel·ligència artificial i els dilemes ètics que se’n deriven.

0
Coberta del Atles dels Ocells nidificats de Catalunya: Distribució i abundància 2015-2018 i canvi des de 1980

Aquest Atles dels ocells nidificants de Catalunya (Cossetània, 2021) és una obra de referència per a tots els interessats en l’apassionant món dels ocells i un llibre de gran utilitat per definir polítiques de conservació de la biodiversitat.

0
Coberta del llibre Comemos lo que somos

Aquest és un llibre que parla de la relació entre l’alimentació i els intercanvis econòmics, les relacions culturals i els fluxos migratoris. Que no es queda a escala local, i tracta la gastronomia de tot el planeta.

0

En aquesta autobiografia científica, Sauvage combina la divulgació de conceptes propis de la química orgànica i la bioquímica amb una descripció molt personal del que viuen els investigadors.
0
Representació gràfica d'Einstein

Donat el buit entre el concepte i el referent, ni tan sols Einstein s’ha fet un lloc a la primera pàgina de Google amb la seua representació gràfica dels científics.
0