Al rescat dels teus llavis

bàlsam labial

Fàcil, senzilla i ràpida, una proposta per a fer una activitat suggeridora i adient després d’un hivern molt fred en què no hem parat de cercar remei per als llavis clivellats. Els llavis són una de les parts del nostre cos que més pateixen quan estan exposades a les diferents temperatures exteriors. A conseqüència de la sequedat pateixen talls i descamació. Igual com les fulles de les plantes, els llavis necessiten combatre el fred, i per a fer-ho el millor remei és recobrir-los amb un aïllant. Hi ha aïllants naturals en els éssers vius: el greix i la cera. En el cas de les plantes la solució la trobem en la capa exterior de les fulles: la cutina, una substància impermeable que es troba a la cutícula de les fulles i fruits dels vegetals. La funció d’aquesta enorme molècula de lípids és protegir, una estratègia de les plantes terrestres per a evitar la dessecació i que també actua com a barrera per a evitar l’entrada de fongs i bacteris. La mantega de karité, la mantega de cacau i la cera d’abelles, així com l’oli d’ametlla, s’utilitzen sovint en l’elaboració de cremes o bàlsams hidratants gràcies a les seues propietats.

«La cera i l’oli són el compostos que millor impermeabilitzen, i amb aquests ingredients hem preparat un bàlsam labial molt senzill i ràpid de fer»

La cera i l’oli són els compostos que millor impermeabilitzen, i amb aquests ingredients hem preparat un bàlsam labial molt senzill i ràpid de fer. A més hi afegim un oli que s’obté d’una de les plantes conegudes i utilitzades per l’home des de més antic. Parlem de l’oli de càrtam, un oli que s’extrau de la Carthamus tinctorius,planta coneguda com safrà bord o safranó, que, com els cards, les margarides o els gira-sols, pertany a la família de les asteràcies. Avui dia no s’utilitza tant com abans, però s’han trobat restes d’aquestes plantes en jaciments de l’antic Egipte, tant a les tombes de faraons com Tutankamon, com en teixits tenyits per aquesta planta. Descrita per Linné l’any 1753 en el llibre Species Plantarum, li va donar un nom derivat de l’àrab khartum, que significa “tint”. A més, al segle xix la planta es coneixia com cartamina, que és el pigment vermell natural derivat del càrtam.

El cultiu actual de càrtam està destinat a l’obtenció d’oli a partir de les llavors, i els majors productors d’aquesta planta són Mèxic i l’Índia. L’oli que se n’extrau s’usa per a elaborar margarines vegetals, però també pot utilitzar-se per a condimentar amanides. És un oli similar al de gira-sol, i que a més té propietats que el fan adequat per a eliminar les pelletes que apareixen als llavis deshidratats pel fred. Per això l’hem inclòs en la preparació d’aquest bàlsam labial.

Fer bàlsam labial

Per a l’elaboració del bàlsam labial necessitarem: (1) mantega de cacau, (2) cera d’abelles, (3) mantega de karité, (4) oli d’ametlla i oli de càrtam. Opcionalment, podem afegir-hi unes gotes d’oli essencial i de vitamina E. / Foto: Pepa Granados

ACTIVITAT: ELABORAR BÀLSAM LABIAL

Materials

  1. Balança
  2. Recipient de vidre apte per al microones
  3. Cullera de fusta
  4. Flascó de vidre (es pot reutilitzar un de crema, de melmelada, de conserva…) o barra de llavis buida

Ingredients

  • 12 g de mantega de karité
  • 6 g de cera d’abelles
  • 6 g de mantega de cacau
  • 4 g d’oli de càrtam 
  • 2 g d’oli d’ametlla
  • 2 gotes d’oli essencial (opcional)
  • 2 gotes de vitamina E líquida (opcional)

Procediment

Posem en una balança un recipient apte per al microones i mesurem amb tara. Un cop la balança marque zero ja podem començar a afegir els diferents ingredients, comprovant que el pes siga el corresponent. Per això indiquem les unitats en grams, per facilitar la tasca en afegir els líquids. Afegim tots els ingredients excepte l’oli essencial i la vitamina E.

Quan tots els ingredients estiguen dins del recipient el posem al microones. Com que hi ha tanta varietat de models d’aquest electrodomèstic, sempre recomanem començar amb temperatures mitjanes i períodes curts, i anar mirant i remenant amb la cullera de fusta fins a obtenir una barreja semisòlida i untuosa.

Un cop dissolta la barreja podem afegir l’oli essencial i la vitamina E. Aquests dos ingredients són opcio­nals. El primer serveix per a donar aroma i el segon és un conservant. Aquest conservant pot utilitzar-se en l’elaboració de qualsevol altre tipus de cremes.

Tot seguit posem la barreja en un altre pot i el deixem a la nevera perquè prenga una consistència més sòlida. També podem omplir un pintallavis buit o qualsevol altre tipus de recipient que facilite la utilització d’aquest bàlsam. Com que l’elaboració és molt senzilla, el millor és fer-ne poca quantitat, repetir l’activitat sempre que faça falta… i deixar que els vostres llavis brillen!

El Gabinet de Didàctica del Jardí Botànic de la Universitat de València està compost per Mª José Carrau, Pepa Rey i Olga Ibáñez.


© Mètode 85, Primavera 2015.

Vegeu aquesta activitat en vídeo a Mètode TV.

© Mètode 2015 - 85. Viure amb el canvi climàtic - Primavera 2015
POST TAGS:

El Gabinet de Didàctica del Jardí Botànic de la Universitat de València el componen Mª José Carrau, Pepa Rey i Olga Ibáñez.