Tots els colors de l’arc de sant Martí

12464

El morat dels natzarens i del crocus o safrà, el groc dels narcisos i freèsies, el rosa dels ciclàmens, el blanc de les assutzenes, sense oblidar les tulipes, que per elles mateixes poden tenir tots els colors de l’arc de sant Martí en les diferents varietats. Amb tota la gama de colors, els bulbs proporcionen flors d’hivern.

A més de la varietat de colors i formes, la flaire dolça i fresca dels bulbs ens recorda un dia fred a la neu. El bulb és una manera de sobreviure en condicions de fred i gràcies a aquesta estratègia vital, quan la neu es desfà, l’aigua omple la ceba o bulb i aquesta comença a germinar i a florir. Té un parell de secrets, ja que, com que en aquesta època hi ha escassesa de menjar, el bulbs romanen a una gran profunditat i és difícil poder extraure’ls a l’hivern. Però, a més, si algú agafa la ceba, podrà veure que aquesta té en les cèl·lules una munició dissuasiva, compostos sulfurosos procedents del sofre de la terra, que incorpora a les cèl·lules, com també un enzim que emmagatzema en un vacúol i que les activa al primer mos. El resultat és molt irritant i desagradable; molts el coneixeu perquè ens fa plorar quan es pela una ceba. Per amortir-ne l’impacte cal posar-la al fred o sota l’aigua, ja que als elements volàtils els costa més eixir amb el fred.

Avui dia podem tenir bulbs quasi tot l’any, i hem preparat una pràctica per gaudir-ne fent-los créixer. Hi ha alguns suggeriments, el primer és poder emmagatzemar-los per al proper any, ja siga al jardí o en un lloc sec i fosc per replantar. Si compreu bulbs i els planteu, si fa no fa al cap de dos mesos tindreu la flor, siga l’època que siga. Amb aigua i sol floreixen, tot i que el més agraït i fascinant és a l’hivern. Moltes d’aquestes plantes són originàries d’Àsia, com les tulipes, que reben aquest nom del barret turc tulip i que quan van arribar a Holanda al segle xv van despertar tanta curiositat i fascinació per la seua bellesa que avui es considera la planta nacional d’aquest país. Plantar-ne és una activitat senzilla i podeu repetir-la tots els anys; és una manera d’acostar-se a la manipulació dels estris de jardineria amb resultats molt gratificants. Per començar, cal escollir la planta, i per això hem preparat un llistat amb propietats i característiques. Podeu posar un bulb en cada cossiol o, els més petits, com els jacints o els narcisos, en conjunt. Abans cal mantenir-los en un lloc fresc i fosc perquè tinguen les arrels fortes.

ACTIVITAT: plantar bulbs

Materials
—Cossiols
—Regadora
—Pala
—Pots de vidre de reciclatge
—Grava petita o boletes d’argila
—Terra
—Bulbs

Procediment
1. Poseu una mica de graveta o de boletes al fons del cossiol per facilitar el drenatge i que l’aigua no s’estanque.
2. Ompliu fins a la meitat el cossiol amb la terra adequada per a bulbs.
3. Poseu-hi els bulbs, amb l’extrem en punta dalt. L’extrem més pla és per on eixiran les arrels.
4. Afegiu-hi més terra fins que quede la punteta per sobre.
5. Cal regar-lo i entre 8 i 12 setmanes després eixiran les fulles i les flors.
6. Cal veure que la terra estiga humida. Tingueu en compte les característiques de la planta que heu escollit, algunes necessiten un lloc solejat.

Gabinet de Didàctica del Jardí Botànic de la Universitat de València. Mª José Carrau, Maria Gimeno, Olga Ibáñez, Ana Organero i Pepa Rey.
© Mètode 64, Hivern 2009/10.

© Mètode
D’esquerra a dreta: tulipa (Tulipa sp. de la família de les Amaril·lidàcies), narcís (Narcissus sp. de la família de les Amaril·lidàcies), una altra varietat de tulipa, lliri o iris (Iris sp. de la família de les Iridàcies), assutzena (Lilium sp. de la família de les liliàcies, i all (Allium sp. de la família de les Liliàcies).

«El bulb és una manera de sobreviure en condicions de fred»

12564a

12564d
© Gabinet de Didàctica del Jardí Botànic de la UV

Tots els colors de l’arc de sant Martí

© Mètode 2011 - 64. La mirada de Galileu - Número 64. Hivern 2009/10
POST TAGS:

El Gabinet de Didàctica del Jardí Botànic de la Universitat de València el componen Mª José Carrau, Pepa Rey i Olga Ibáñez.