Un regal per a acomiadar-nos del Jardí

Han passat quinze anys des que el Gabinet de Didàctica del Jardí Botànic va començar a col·laborar amb la revista Mètode amb una secció pròpia: «El Jardí Animat». Aquesta col·laboració va nàixer l’any 2003 amb la idea d’acostar la botànica i la ciència a les famílies, proposant activitats senzilles que es pogueren realitzar a casa, amb materials accessibles i quotidians, i amb uns resultats sorprenents i cridaners; «curiorífics» que diria l’Alícia de Lewis Carroll. Avui dia, hi ha moltes activitats de divulgació científica en forma de jocs, així com programes de televisió i tallers, entre els quals destaca Expociència, una cita anual que la Universitat de València celebra en el Parc Científic i és un punt de trobada entre el ciutadà i la ciència.

Han estat quinze anys recorrent un camí que ha passat per més de cinquanta activitats orientades a explorar els aspectes més cridaners de la botànica, la jardineria, i la ciència en general. Som producte de les nostres amistats i hem comptat amb alguns assessors extraordinaris: destaquem, per la seua especial implicació i amistat, Fernando Sapiña, al qual volem recordar. També han ajudat en aquest recorregut nombrosos estudiants de pràctiques que durant aquests anys han estat amb nosaltres en el Gabinet de Didàctica, siga amb les seues idees, les seues imatges, o la seua participació en els nostres vídeos i fotografies. La majoria de les nostres activitats són producte de la seua col·laboració i immens entusiasme per contribuir a fer aquesta tasca el millor possible. Tots ells ens han aportat visions diferents des de moltes titulacions distintes: biologia, medi ambient, pedagogia, educació social, comunicació audiovisual, turisme, i fins i tot hem tingut alumnes del Màster en Gestió Cultural. La majoria han vingut a aquesta institució impulsats per aquesta publicitat impagable que és la denominació d’origen «Jardí Botànic».

Aquesta col·laboració amb Mètode ens ha impulsat cada trimestre a plantejar-nos una activitat segons uns cànons de realització: ús de materials sostenibles i accessibles, resultats clars i senzills de comprendre i, sobretot, poder dur-la a terme en grup o en família per a despertar la nostra capacitat de sorpresa.

Gabinet de Didàctica del Jardí Botànic de la UV

Activitat

Aquesta activitat que propose té a veure amb els meus trenta anys de treball al Jardí Botànic, dels quals em sent enormement afortunada. Per això, per a aquesta ocasió, he preparat, no una activitat científica, sinó un regal. Les plantes ens proporcionen una infinitat de regals cada dia i la seua proximitat ens acosta a la vida. El meu regal és un record dels diferents elements que configuren el Jardí i que he recollit a un quadre per a poder emportar-me’ls, ja que no puc endur-me els majestuosos arbres, l’olor de fresc, els colors de les flors, les formes dels fruits i llavors… Amb aquests materials he preparat un collage que representa elements que han sigut la meua visió quotidiana durant trenta anys, perquè crec que el Jardí en si mateix és una obra d’art.

Materials

  • Un marc que tinga profunditat per a poder col·locar els diferents elements.
  • Elements recollits de la natura com els que podríem trobar al Jardí Botànic: pinyes, escates de pinya, fruits de roselles, fruits de margalló, diversos tipus de fulles (de ginkgo, de falagueres, de tardor…) i també llavors (de fenoll, de magnòlia, de cica…).
  • Pinzell
  • Paper de periòdic, gel de sílice o arròs
  • Silicona

Procediment

  1. Netejar i passar un pinzell pels materials recollits per a eliminar la terra.
  2. Si és necessari, deshidratar els materials. Això es pot fer de diverses maneres: deixant-los entre papers de periòdic; posant-los dins d’una bossa amb un paquet de gel de sílice, o dins d’un sac entre grans d’arròs, que també retenen la humitat.
  3. Premsar les fulles o flors. Per a fer-ho de forma casolana, podeu deixar-les en una bossa de plàstic al congelador per a desinfectar-les, i fer el mateix amb els fruits. Després, poseu-les entre papers de periò­dic per a llevar-los la humitat, amb compte que queden boniques i no es xafen massa. Quan comproveu que estan seques, podeu utilitzar-les.
  4. Combinar els diferents elements i enganxar-los amb la silicona al fons del marc per a obtindre una mostra artística d’aquelles coses que podem trobar al Jardí.

«Les plantes ens proporcionen una infinitat de regals cada dia i la seua proximitat ens acosta a la vida»

Encara que hem utilitzat elements vegetals, podem fer aquesta activitat amb altres tipus d’objectes naturals com petxines, mol·luscos, minerals, etcètera. La biodiversitat ens proporciona materials immillorables que podem utilitzar per a despertar la nostra imaginació i aconseguir les nostres pròpies obres d’art com molts artistes han fet al llarg de segles: les verdures i fruites d’Arcimboldo són un magnífic referent d’utilitzar la naturalesa i combinar-la amb l’expressió artística. La ciència és també un art, a vegades propicia aquest, com la botànica és un detonant de la poesia per a Goethe. I també parlar de ciència es converteix en art, com en el cas de Jorge Wagensberg, que tan bé utilitzava les paraules per a expressar amb el seu rítmic discurs el que hem tractat de fer i aconseguir en aquesta secció: «Fer ciència és un anar i vindre incessant entre l’observació i la comprensió. Observar és atendre les diferències entre coses similars, comprendre és atendre allò comú entre coses diferents.»

Espere haver aconseguit aproximar a la ciència els lectors, ja que em sent responsable d’aquesta aventura que va culminar en la publicació de la monografia El Jardí Animat (2016), on recollíem bona part de les nostres propostes didàctiques. Aquesta és també la meua última col·laboració amb el Gabinet de Didàctica del Jardí Botànic, amb Olga i Pepa, un equip format l’any 2000, i que ara deixe per centrar-me en altres projectes. I és clar, vull donar les gràcies a Martí Domínguez, qui ens va donar l’oportunitat de donar forma escrita a les nostres activitats en una revista tan especial i estimada com és Mètode.

A Carlos, que sempre m’inspira.

© Mètode 2018 - 99. Interconnectats - Tardor 2018
Responsable del Gabinet de Didàctica del Jardí Botànic de la Universitat de València entre els anys 1988 i 2018.