“Mètode” rep el premi APPEC 2007

04-57

El passat 24 de gener es va celebrar a la Llotja de Mar de Barcelona la Nit de les Revistes, una gala anual que organitza l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) per lliurar els seus premis. La revista Mètode va ser una de les guardonades, concretament amb el premi APPEC 2007 a la millor publicació dins la novena edició d’aquests premis. Va ser Martí Domínguez, escriptor, biòleg i director de Mètode, l’encarregat de recollir aquest guardó.

El jurat va destacar que Mètode es mereixia el premi perquè es tracta d’una de les poques revistes de divulgació científica «amb l’objectiu inicial de servir de pont entre la ciència i la societat i de cobrir el buit de publicacions de divulgació científica en català». I que per aquest motiu «ha esdevingut una de les millors revistes europees sobre ciència i pensament». Altres dels guardonats d’enguany als IX Premis APPEC van ser l’escriptor Josep Maria Espinàs, dins de la categoria de premi a una persona, la revista El Tatano, com a nova publicació, i Sàpiens Publicacions, com la millor editorial.

Aquest nou premi se suma a les diverses distincions que ha rebut Mètode en els últims anys. Recentment Martí Domínguez va ser guardonat amb el Premi Na­cional de Periodisme, concedit pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya per la seua tasca al front d’aquesta publicació. A més, Mètode també va rebre l’any 2006 el Premi Ciencia en Acción de divulgació científica i el premi EDC Natura 2007 a la divulgació. Tots aquests guardons demostren que, des del seu naixement l’any 1992, aquesta publicació ha aconseguit fer-se un lloc en el difícil mercat editorial de la divulgació científica, havent superat ja els 55 números publicats. Al llarg d’aquests anys la revista ha refermat el seu objectiu de fer arribar al públic el debat, el treball i el avenços científics que es duen a terme no només a la Universitat de València, sinó també en altres centres nacionals i internacionals.

La revista Mètode s’ha convertit en un referent de la divulgació científica en tot el territori català, però també a la resta de l’estat espanyol. Al llarg dels seus més de quinze anys de vida aquesta publicació ha tractat en profunditat temes d’actualitat científica com la genètica, les relacions entre ciència i religió o les nostres espècies endèmiques. Però, a més de la revista trimestral, Mètode també edita un anuari que recull en castellà tots els monogràfics i els articles principals de l’any anterior; i una sèrie de «Monografies Mètode», que ha tingut un gran èxit entre els seus subscriptors i que enguany publica el segon número, dedicat a la història natural, sota el títol Els nostres naturalistes.

 25 anys de l’APPEC

La gala de la Nit de les Revistes que va acollir el lliurament de premis APPEC va ser també l’en­­car­regada d’obrir les celebracions que ha organitzat enguany ­l’APPEC per commemorar els seus vint-i-cinc anys d’història. Aquesta associació, fundada l’any 1983 com una entitat sense afany de lucre i que va començar amb quinze publicacions associades, avui dia agrupa ja un total d’onze editorials amb quasi 150 capçaleres, amb la peculiaritat que són totes revistes en català, tant d’informació general com especialitzada. El principal objectiu d’aquesta associació és defensar els interessos de la gent que decideix editar publicacions en llengua catalana, intentant crear un marc sòlid i pròsper per a unes publicacions que tenen un àmbit tan reduït de distribució. En paraules del seu president, Lluís Gendrau, «des de l’associació defensem que som una indústria cultural amb capacitat per ser competitius i per ser un referent de l’àmbit comunicatiu català».

L’APPEC va sorgir coincidint amb el retorn de la democràcia a Espanya, amb l’objectiu de recuperar les inquietuds de totes aquelles publicacions que havien estat censurades durant els anys de la dictadura franquista i demostrar d’aquesta manera que també existien. Després de vint-i-cinc anys des que es va crear, el seu president està satisfet pels èxits aconseguits, ja que al llarg d’aquests anys l’associació ha multiplicat per deu el nombre d’associats. «Podem dir que la indústria cultural catalana ha estat una de les que més ha crescut en aquests vint-i-cinc anys, no només en nom­bre de revistes, sinó també en la qualitat i en la diversitat del seus continguts.» Entre les distintes revistes associades destaquen la recent ver­sió catalana de la publicació anglesa Time Out, El Temps, L’Avenç, L’Espill o Saó.

Per tal de celebrar el seu vint-i-cinquè aniversari, l’APPEC ha organit­zat per al 2008 tota una sèrie d’activitats que serviran per destacar el bon estat de les publicacions en català. Un dels actes més importants serà la celebració del Magazine World, el primer Congrés Interna­cio­nal de Revistes, que tindrà lloc a la tardor i que reunirà personatges de renom internacional per tal d’intercanviar amb ells expe­riències i coneixements sobre aquest camp. Un altre dels actes organitzats serà l’exposició interactiva «Catalunya, un país de revistes», que se celebrarà durant l’estiu al Palau Robert de Barcelona. En aquesta mostra itinerant, que recorrerà Girona, Tarragona, Lleida, València i Palma de Mallorca, s’analitzaran els vint-i-cinc anys d’existència de les publicacions en català. Per tancar l’any, l’associació també organitzarà, juntament amb l’Associació Catalana de Premsa Gratuïta (ACPG), el Congrés de Premsa en Català.

També cal destacar la posada en marxa el passat mes de març per part de l’APPEC del Quiosc.cat, un projecte que permet consultar i accedir a través de la xarxa a algunes de les publicacions periòdiques en català que formen part de l’associació. «Amb aquesta aposta per les noves tecnologies hem aconseguit crear un canal nou de transmissió i distribució», declara amb entusiasme el president de l’associació. I les dades no menteixen: durant la setmana de Sant Jordi, les cinquanta revistes que inicialment formaren part d’aquest nou servei aconseguiren 5.000 nous subscriptors. I és que les possibilitats que ofereix Internet són moltes: permet la introducció d’elements multimèdia, una distribució molt més ràpida del exemplars… Un fum d’eines i opcions que fan que el producte digital siga més atractiu i complet.

Però, no podem oblidar que les publicacions catalanes s’enfronten a moltes dificultats. La més important: poder competir en un mercat reduït a l’àmbit on es parla la llengua catalana. La solució que proposa l’APPEC és que si les publicacions són referents als seus respectius àmbits, aconseguiran arri­bar a molta més gent, independentment de la llengua en què s’escriuen. L’altre problema a què s’enfronten és el mercat publicitari, ja que a les grans empreses nacio­nals i internacionals no els interessa anunciar-se en publicacions que tenen un àmbit de difusió tan reduït. Per això, l’associació aposta per la recerca d’un finançament diferent a partir dels lectors, de les subscripcions i de la publicitat específica.

Nuria Mengual Aparicio. Estudiant de Periodisme, Universitat de València.
© Mètode 57, Primavera 2008.

 

Guardó APPEC 2007 rebut per Mètode.

«Mètode és una de les poques revistes de divulgació científica amb l’objectiu inicial de servir de pont entre la ciència i la societat»

 

 

 

 

05-57

Logo dissenyat per Àngel Madrià per a commemorar el 25 aniversari de l’APPEC.

«El principal objectiu de l’APPEC és defensar els interessos de la gent que decideix editar en llengua catalana, intentant crear un marc sòlid i pròsper en un àmbit tan reduït de distribució»

 

 

Mètode rep el premi APPEC 2007

© Mètode 2011 - 57. Radiacions - Primavera 2008

Llicenciada en Periodisme, Universitat de València.

RELATED ARTICLES