Retrat de Théodore Géricault, autor de la sèrie de les monomanies.

El doctor Georget va encarregar a Théodore Géricault una sèrie de deu retrats dalienats que patien monomanies. Fins el 2021, només se n'havien localitzat cinc, però des d'aleshores se n'han identificat tres més. Encara en queden dos per trobar, així que el misteri continua...

0
dones a prop de mars

Encara que l’atmosfera i la gravetat són diferents de les de Mart, el desert de Utah (EUA) presenta grans oscil·lacions tèrmiques, poca pluja i fortes ratxes de vent. Allà, la missió Hypatia I, amb una tripulació de set dones, ha replicat la vida d’un assentament al planeta vermell.

0
Cànem a Bretanya

Els autors fan un recorregut històric des de l'edat mitjana fins al segle XX sobre la indústria del cànem a l'estany de Montcortès, a Catalunya, a partir de l'anàlisi de les capes de sediments del llac.
0
L'èxode de milers d'exiliats republicans durant l'hivern de 1939

Les condicions meteorològiques durant l'exili republicà l'hivern de 1939, període conegut com la Retirada, no van ser excessivament adverses per al trànsit a peu pels passos de muntanya, a excepció dels dies 29 a 31 de gener.

0
Horta de Ciutat Mallorca sota la expansió descontrolada

L'autor reflexiona sobre les causes, exògenes i endògenes, que han conduït a la profunda crisi de l’Horta de Ciutat de Mallorca.
0
El bany de Fraga

Quan el 17 de gener de 1966 van xocar un avió bombarder i una nau d’abastament en una maniobra nord-americana a Palomares, es va informar de l’accident, però no del fet que hi havia bombes nuclears implicades ni que els materials radioactius s’havien escampat per una vasta extensió de terra.
0
Fotograma de El castell ambulant de Miyazaki

Els films de Hayao Miyazaki presenten la natura com a grandiosa, mentre que constaten que la confiança il·limitada en el creixement ens condueix a la catàstrofe.
0
assaigs clínics

El frau en els assaigs clínics és poc conegut, malgrat la seua importància. Aquest article explica el cas Bezwoda i com es poden detectar els casos fraudulents.
0

Aquest article se centra en les ramificacions culturals d’antics paradigmes relacionatsamb la hidrologia.

0
Bruno Latour

El filòsof, antropòleg i sociòleg francès Bruno Latour ha mort aquest 9 d’octubre de 2022. Latour va proposar una nova forma de pensar el coneixement científic com a resultat d’una xarxa complexa d’interaccions entre diversos agents igualment rellevants.

0

Des dels darrers decennis del segle XX, la valoració de l’obra i la influència de Lamarck a Espanya ha anat redreçant-se de forma lenta

0

La pandèmia va suposar un canvi radical en l’agenda mediàtica i va desplaçar altres temes com la crisi climàtica

0
Escola - Montse Sorribes

L'autor proposa educar en el decreixement els més joves i que el futur estil de vida no passe per un consum impossible d'assolir i desmesurat.

0

La primatologia japonesa va nàixer l'any 1948, quan un professor i dos alumnes van trepitjar l'illa de Koshima per estudiar els macacos que hi vivien.

0
Acàcia. Foto: Anselmo Fariña

En l’imaginari col·lectiu occidental, potser no s’és conscient de la rica biodiversitat que existeix al Sàhara Occidental. La flora del país té registrades centenars d’espècies i moltes flors.
0

El taxol és un dels antitumorals més valuosos a la nostra disposició. Des que va eixir al mercat en 1993, s’ha utilitzat per a tractar més d’un milió de pacients afectats per càncers diversos.

0

La resistència als antibiòtics és un dels majors reptes de salut pública. Però, quin ha sigut l'impacte de la COVID-19 en aquest fenomen?

0

L'ús dels fags en biomedicina pot abordar la problemàtica de la resistència dels bacteris als antibiòtics. No obstant això, encara hi ha punts febles per a implantar-los en la pràctica clínica.
0

Moby Dick és una obra que ens ajuda a conèixer les balenes. El seu narrador argumenta que per a ell són peixos, creença popular a la prehistòria.

0
Carme Torras

Parlem amb Carme Torras, investigadora en robòtica, sobre la seua recerca en robots assistencials i sobre la perspectiva ètica de la robòtica.
0
trufa negra

La trufa negra ha anat guanyant presència a les nostres cuines. Les sequeres i el canvi climàtic han afectat la trufa silvestre, que actualment es troba en perill d’extinció.
0

Els laboratoris duaners es van crear al segle XIX pels governs per utilitzar la química en la lluita contra el frau en la importació d'alcohol.
0
Inicis bioquímica

La investigació bioquímica a la Universitat de València va intentar iniciar-se l'any 1921 sense èxit. En els últims 50 anys aquests anhels han estat satisfets.

0

Els importants estudis en la teoria col·loidal del químic Rocasolano recorden que la ciència durant el franquisme no era patrimoni del progressisme laïcista.
0
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16