Editorial núm. 43

«Cap home és tan vell que no crega que pot viure un altre any.»

Ciceró, De senectute.

«Tots els homes són mortals: 
i ho saben. N’hi ha un gran nombre que arriben a la vellesa: quasi ningú no s’espera aquest avatar. 
Res no hauria de ser més esperat 
i no hi ha res de més imprevist.»

Simone de Beauvoir, La vieillesse.

Sens dubte, l’envelliment de les societats s’ha convertit en un dels problemes més importants de les societats occidentals. En aquest número de 
Mètode, coordinat pels professors Francisco Morales i Ester Desfilis, hem intentat transmetre aquesta problemàtica des de diferents disciplines: la social, la mèdica, la farmacològica i la biogenètica. Com indica l’investigador valencià Jaime Miquel, l’esperança de vida d’una persona depèn dels seus gens i del seu estil de vida, i és des de l’estudi d’aquests dos camps des d’on hem d’escometre les possibilitats d’allargar (i millorar) la vida humana. Aquestes perspectives són les que presentem en aquest nou número de Mètode, complementat amb unes excepcionals il·lustracions de l’artista Manuel Boix, que ens presenta la seua interpretació de les edats de l’home.

Tot amb tot, un nou número de Mètode en què denunciem diversos atemptats ecològics (l’incendi de la Calderona, el polígon de la marjal del Moro, el Parc Eòlic del Barranc dels Horts), estudiem la problemàtica del canvi global (una suggerent interpretació del professor Llebot) o recuperem la memòria de l’astrònom Méchain; tot això complementat per entrevistes (el premi Nobel Brenner i el reputadíssim matemàtic Banchoff) i per un article ben entretingut del botànic Daniel Climent sobre la fruita del codony. Un esforç més de Mètode que estem segurs que sabreu valorar.

Martí Domínguez. Director de Mètode.
© Mètode 43, Tardor (Octubre) 2004.

Editorial núm. 43

© Mètode 2013 - 43. Envelliment - Tardor 2004