Foguera amb gent al voltant contant històries

Les històries ens han acompanyat des de sempre. Aquest nou número de la revista Mètode aborda, precisament, l'storytelling a la ciència, és a dir, la narració d'històries de la ciència en diversos formats i aplicacions.
0
Primats. Il·lustració: Jordi Sabater Pi

Aquest monogràfic mostra diferents aproximacions a l’estudi dels primats. Aprofundir en el seu coneixement ens permet entendre millor tant a la resta d’espècies que conformen aquest ordre com a nosaltres mateixos.
0
Lirainosaurus

Els dinosaures ens fascinen, més que no altres animals presents o extints. En part perquè ens recorden com la nostra espècie està ací de pas.
0

Les fotografies són l’entrada principal a realitats de les quals no tenim una vivència directa. El monogràfic 'Instants de ciència' destaca el paper de la fotografia en el coneixement de la natura.
0
Editorial: bellesa i natura

El concepte de bellesa ha estat objecte d’estudi des de la filosofia i l’art. Hi ha alguna cosa que ens atrau i ens produeix plaer en l’observació d’objectes que considerem

0
Editorial Metode 114 - Foto: Kazuend Unsplash

El concepte d’una sola salut (One Health, com es coneix en anglès) remet a la connexió entre el benestar humà, el dels animals i el dels ecosistemes en què ens desenvolupem.

0
Vicente Ortí. El guerrer

El nou número de Mètode, Vida Social, ens ofereix una lectura estimulant sobre l'origen de les societats humanes des d'un punt de vista evolutiu.

0

L'any 2022 ha començat amb una important sequera. El nou número de Mètode analitza i posa en valor la importància de les zones àrides.

0
Marejada 7. Marina Núñez

El nou número de Mètode, dedicat al transhumanisme, reflexiona sobre el futur de la humanitat.
0
canvi climàtic incendis forestals

La crisi sanitària del coronavirus no ha alterat la urgència de reflexionar sobre el canvi climàtic; en tot cas li ha afegit una altra dimensió i ens ha mostrat que problemes ambientals, econòmics o de salut estan interconnectats i tenen punts en comú.
0

Com pot un individu sol lluitar contra els impulsos dictats per una activitat cerebral segrestada per l’ús de substàncies?
0
ciencia ciutadana

La participació activa de la societat en la ciència no és nova. Hi ha àmbits com l’astronomia o la botànica, per posar només dos exemples preclars, en què el pes

0
frgament obra Molina Ciges alimentació

Aquest monogràfic respon a la idea de saber-ne més, d’ajudar a entendre millor les relacions entre societat, alimentació i salut.
0
imatge editorial estàndards 105

Des de Mètode hem intentat divulgar una visió de la pandèmia tan ajustada als fets científics com és possible, tant des del nostre web com en l’especial que obre aquest número, amb nombroses contribucions d’especialistes del nostre país i de l’estranger.
0
fragment portada número 104

Aquest número, sota la coordinació de José Pío Beltrán, ofereix una acurada revisió dels avanços biotecnològics en què potser trobarem la resposta a un dels reptes immediats a què s’enfronta la humanitat: la superpoblació, que, amb l’agreujament del canvi climàtic que estem vivint, pot provocar una falta d’accés als aliments per a una gran part de la humanitat.
0

Els continguts del número 103 de la revista Mètode estan dedicats als escenaris evolutius per a desxifrar la biodiversitat.
0

El nou número de Mètode és potent i colpidor, però també molt necessari. I no sols per a reflexionar sobre el passat sinó, especialment, per a fer-nos pensar sobre el futur.
0

Ciència i memòria: vet ací el contingut d’aquest número de Mètode, coordinat per l’arqueòloga Elisa García-Prósper i el metge forense Manolo Polo-Cerdá. A més, en aquest número 101, donem la benvinguda a quatre nous columnistes. Un Mètode que es reinventa i que posa la ciència al servei dels ciutadans.
0
Editorial núm. 100

Des de la primavera de l’any 2000 es va iniciar el que entenem a hores d’ara per Mètode: una revista de continguts d’alta divulgació, amb vocació universitària, amb una subscripció molt assequible i amb una important diversitat de temes.
0

Cada vegada més, la robòtica i la intel·ligència artificial són presents a les nostres vides. Avanços que fa uns anys només podíem trobar en la ciència-ficció (un gènere que sempre ens ajuda a intuir i a pensar sobre els camins que obre la ciència real), s’han incorporat al nostre dia a dia.
0
Editorial núm. 98

La vida és present en tots els racons del nostre planeta. La diversitat és canviant, en el temps i en l’espai, però hi és. Entendre com funciona aquesta biodiversitat, com depenen uns elements dels altres i com l’afecten els canvis és essencial per prendre decisions sobre la gestió de la conservació.
0
Editorial 97

El desenvolupament científic i tecnològic de les darreres dècades ha conduït a veritables avenços en gran part de les àrees del coneixement.
0
Editorial núm. 95

Mètode s’hi suma a aquest esforç en favor de l’evidència científica amb el seu número 95: L’engany de la pseudociència, coordinat pel filòsof de la Universitat de València Angelo Fasce.
0
Editorial núm. 96

La salut, i especialment l’absència d’aquesta, no només està present en nombroses novel·les sinó també en el teatre i la poesia.
0
1 2 3 4 5