«Dinosaurios», de Michael K. Brett-Surman (coord.)

104-66

Dinosaurios. La guía imprescindible para comprender a los dinosaurios.
Michael K. Brett-Surman (coord.)
Traducció de Manuel Pijoan Rotger. Omega. Barcelona, 2008. 256 pàgines.

Sempre se n’ha parlat molt, dels dinosaures; i és que tenen un no sé què de misteriós, d’inescrutable, d’enigmàtic, que ens embadaleix a tots, poc o molt. No debades el llibre i la pel·lícula Jurassic Park varen ser uns èxits clamorosos. En els darrers temps, a més, han tingut un ressorgiment. Referint-se a la famosa sèrie televisiva, recordo que el Dr. J. L. Arsuaga (el conegut investigador d’Atapuerca) em deia en un simposi: ara que surten per la televisió, ja existeixen de debò per a tothom.

En conseqüència, no cal dir que la bibliografia sobre el tema és aclaparadora, cosa que dificulta molt l’elecció d’un títol. Tanmateix, -creiem que ho haurem encertat perquè, en primer lloc, els autors que han escrit cadascun dels sis capítols són paleontòlegs reconeguts, així com el coordinador. En segon, per l’editora de l’obra original: Weldon Owens, prestigiosa entitat que va fer la primera edició l’any 2000 i ara l’ha revisada i actualitzada, que és la versió que Omega –de gran experiència en aquest tipus de guies– ha publicat en castellà. En tercer lloc, pel responsable d’aquesta traducció. Manuel Pijoan és un expert naturalista especialitzat a traduir i adaptar llibres de biologia, en els quals sempre deixa la seva empremta: rigor, meticulositat i llenguatge culte, però amb explicacions planeres i entenedores. Finalment, l’estructura és força encertada per a un resultat amè: cada doble pàgina –cada pàgina en les fitxes d’espècies– desenvolupa un tema de manera completa, la qual cosa permet una lectura discontínua.

L’obra comença amb uns interessantíssims textos introductoris que desenvolupen l’anatomia, fisiologia, comportament, les primeres troballes, evidències fòssils, taxonomia, evolució, extinció, etc. Després vénen les fitxes de 80 espècies, molt ben il·lustrades, i els jaciments i museus més importants. S’acaba amb els descobriments recents i les últimes investigacions i teories sobre aquest món que es va perdre d’una manera tan espectacular: amb el famós asteroide gegant. Això els ha convertits en una mena d’herois. Per utilitzar una expressió cinematogràfica: es van morir a temps.

Cal destacar la qualitat dels dibuixos i les fotografies. Per descomptat que és un llibre que pot interessar tothom, però el trobem especialment adequat per a un públic jove. I és que el llibre es fa entretingut i fins i tot divertit; es va seguint gairebé com una novel·la. I si no, feu la prova: comenceu a llegir-lo i ja no podreu deixar-lo.

De fet, el subtítol és prou aclaridor del contingut: una guia imprescindible per comprendre els dinosaures. Es tracta, en efecte, d’una crònica essencial per als qui ens entusiasmen aquestes criatures que sempre han estimulat la imaginació humana. Criatures que varen dominar el nostre planeta durant «només» 160 milions d’anys. Nosaltres, els autoanomenats «reis de la creació», en portem mitja dotzena mal contats.

© Mètode 2011 - 66. Ona verda - Número 66. Estiu 2010

Doctor en Ecologia i Evolució, escriptor, professor i fotògraf de natura (Barcelona).