«Los secretos del cerebro y la mente», de Shannon Moffett

111-67

Entre els llibres més venuts es troben els de divulgació sobre com funciona el cervell. Un tema ple d’enigmes, en el qual falta molt per saber, però pot haver-hi alguna cosa més fascinant que conèixer el que ja se sap sobre com el nostre cervell elabora la nostra percepció i la nostra valoració del món que ens envolta o de nosaltres mateixos?

L’autora ens embarca en un viatge per hospitals i laboratoris d’universitats, on entrevista diferents especialistes. El recorregut té un aire de cerca personal, un intent de transmetre al lector la seua curiositat, la seua perplexitat i, per descomptat, els coneixements que els especialistes visitats li aporten del seu tema d’estudi sobre com el cervell genera la conducta.  

Cada capítol és descrit com el guió d’una sèrie televisiva. En el primer, l’autora acompanya una neurocirurgiana al llarg del dia. S’inicia en l’Hospital Coock County de Chicago. Som a la sala d’operacions veient el cervell d’un pacient. Mentre transcorre l’operació d’extracció d’una bala situada en l’escorça occipital, ens anem assabentant que la Dra. Roberta Glick és especialista en càncer cerebral i, també, que és mare de dos fills, què fa quan es posa nerviosa  o com organitza la seua vida quotidiana. També ens assabentem de les seues opinions religioses, quan va a la sinagoga o quines oracions li agraden. Tornem a l’operació i veiem les meninges davall l’os del crani, que per descomptat ha calgut perforar. S’explica clarament i minuciosament com es perfora l’os, què són les meninges i el seu paper en el reg cerebral i com retiren la bala. També, dels problemetes de la doctora, el masclisme del seu ambient, les exigències de caps i companys, què sent quan ha de donar males notícies a un pacient, etc.

En el segon capítol l’autora ens porta a dinar a casa de Francis Crick (el mateix que va publicar l’estructura de l’ADN) i de la seua esposa Odile, amb Cristof Koch, el seu col·lega en els últims anys. En successius esmorzars i visitant els seus laboratoris a la Universitat de La Jolla a Califòrnia, plantegen el problema de la consciència i els resultats obtinguts dels enregistraments neuronals en pacients (neurones Clinton). Tot això, entre anècdotes familiars, secretàries i tints de cabells.  

En els capítols successius, l’autora planteja els estudis del son, la imatgeria visual durant els ensomnis i la vigília i la relació son-memòria. Ens passeja per un bosc per portar-nos a conèixer un estudi artístic i l’artista, amb trastorn d’identitat dissociativa, una personalitat múltiple –ha arribat a tenir més de 44 personalitats–. Prenem un bourbon a Memphis, mentre es parla de la filosofia de la ment, quedem en l’elegant Golden Gate Club de San Francisco considerant els problemes ètics en les neurociències. Finalment, a Chacala assistim a un retir de meditació zen i es planteja què és la ment en la seua relació amb la resta del cos i del llenguatge.

En aquest recorregut, l’autora ofereix un fil de petites anècdotes que guien pel funcionament del cervell humà, seguint temes clau de la neurociència cognitiva de manera amena i rigorosa. 

Carmen Muñoz Tedó. Departament de Psicobiologia. Universidad Complutense de Madrid.
© Mètode 67, Tardor 2010.

 

 

 

Los secretos del cerebro y la mente. El enigma del cerebro
Shannon Moffett
Traducción de Jorge Conde Peidró. Ma Non Troppo. Barcelona, 2010. 336 pàgines.

© Mètode 2011 - 67. Naturalesa humana - Número 67. Tardor 2010

Departament de Psicobiologia. Universidad Complutense de Madrid.