Radiacions

64-57

La dualitat és part de la seua essència: ones o partícules? Vitals o mortíferes? Visibles o invisibles? Temibles o apassionants? Les radiacions són alhora tot això i molt més. Són presents en la nostra vida, que al seu torn depèn d’elles, o pot ser podem imaginar la nostra existència sense la llum i la calor que ens arriben del Sol?

Gràcies als avenços científics i tecnològics dels darrers segles hem après a manejar les radiacions, a emprar-les per a les més diverses finalitats. Fins el punt que actualment les societats occidentals giren al voltant de la utilització que en fan: mòbils, antenes, televisions, comunicacions, satèl·lits, etc. La ciència, a través del coneixement sobre el comportament de les radiacions i sobre com detectar-les, ens ha obert la porta a un món apassionant: la radiació còsmica de microones ens du notícies d’un passat remot, quan l’univers era un bebè; el mateix tipus de radiació ens serveix per a escalfar ràpidament el menjar. A l’altre costat de l’espectre electromagnètic ens trobem amb els raigs X, que ens permeten d’estudiar tant l’interior del cos humà com el comportament de les supernoves. I al mig, les ones de ràdio, la llum visible, els raigs ultraviolats…

La radiació electromagnètica, les aplicacions i els efectes que té són objecte d’investigació en diversos camps de la ciència. Físics, enginyers, metges o biòlegs, entre altres, continuen esforçant-se per tal de comprendre millor la seua naturalesa, per tal d’estendre’n l’ús a nous camps, per tal d’entendre la interacció que estableixen amb els organismes vius. Sens dubte, el futur de les ciències de les radiacions continuarà irradiant nous i apassionants reptes.

Monogràfic coordinat per Jesús Navarro i Magdalena Rafecas López. Institut de Física Corpuscular (IFIC), Centre mixt CSIC – Universitat de València.
© Mètode 57, Primavera 2008.

 

José María Yturralde. Eclipsi, 2006. Acrílic sobre llenç, 41×41 cm.

Mètode compta en aquest número dedicat a les radiacions amb la col·laboració de l’artista José María Yturralde (Conca, 1942), un dels pintors actuals que més ha aprofondit en la recerca del diàleg art-ciència en compaginar la seua carrera artística amb una intensa tasca d’investigació científica.
L’obra realitzada per a la portada de Mètode i les pintures que acompanyen aquest monogràfic són una mostra de la utilització racional que rea­litza Yturralde dels coneixements de diferents disciplines científiques per acostar-los al context de la creació plàstica. És l’òptica la que li dona les bases per a realitzar unes composicions amb elements simples però molt elaborats on l’hàbil utilització del color atorguen al quadrat bàsic una nova dimensió que el separa de la seua funció purament geomètrica.

Radiaciones
Radiacions

© Mètode 2011 - 57. Radiacions - Primavera 2008