Geoturisme a les illes Columbretes (Castelló). / Marc Boada

Aquest article reflexiona sobre la ciència recreativa a l’aire lliure i les seves relacions amb l’ensenyament, la divulgació científica, el col·leccionisme o el turisme geològic.

0
quimica

La química recreativa permet visualitzar i participar en experiències pràctiques no sempre fàcilment accessibles, però és important que el fet lúdic no faça ombra sobre els coneixements i raonaments científics que es volen transmetre.

0
Infants experimentant amb un pèndol de Newton

Una manera de fomentar l’interès per la física és posar les persones en contacte amb experiències que estimulen la seua curiositat i les induïsquen a buscar l’explicació dels fenòmens.

0
ciència recreativa en un Club de Ciència infantil

Actualment, la ciutadania interessada en temes científics té al seu abast nombroses vies per a accedir-hi, des dels formats clàssics dels llibres i les revistes de divulgació, passant per programes televisius o radiofònics, fins a les plataformes i xarxes de la internet social.

0
Julio Sanjuan, Anabel Forte, Claire Simeone i Carlos Briones

Trobar una definició general de què és storytelling (o narració) i informar sobre el seu impacte en la comunicació pública de la ciència. Però va haver-hi un problema inesperat... No trobem aquesta definició senzilla, quasi universal. 
0
orchidopsis

És fonamental tindre en compte el marc cultural del storytelling –la comunicació cultural de la ciència– a l'hora de comunicar la ciència a públics de diferents cultures per a una major eficàcia.
0
Duria Antiquior, de Henry de la Beche

En el món occidental, el cristianisme ha produït relats que han servit de referència a la investigació científica durant segles. Ací s'analitzen dos d’aquests exemples –la història de la creació i la història de Noé i el diluvi universal.

0
tiktok

Aquest article ofereix una revisió dels principals canvis en la manera d’acostar el fet científic a les audiències a través de les noves narratives que ofereixen les xarxes socials, caracteritzades per l'ús quotidià i la verticalitat.

0
Jane Godall abraça un ximpanzé

Aquest monogràfic aporta nous punts de vista sobre el paper dels relats en la configuració del pensament científic i sobre el mode en què aquest recurs ajuda a comunicar la ciència d’una manera eficaç.  
0
babouin

La pèrdua i degradació dhàbitats és una de les principals amenaces per als primats. En la protecció de l'entorn no es pot ignorar la diversitat cultural dels grups de població que viuen a les àrees protegides perquè la supervivència de la biodiversitat depén de les actituds d'aquestes comunitats.

0
ximpanzé

Quan va sorgir la cultura acumulativa a la nostra història evolutiva? En aquest article es repassen les aportacions de l’arqueologia experimental amb primats a aquesta pregunta mitjançant la descripció de diversos experiments amb ferramentes de pedra duts a terme amb grans simis.

0
ximpanzés

Fins a quin punt els ximpanzés cacen cooperativament? L’evidència disponible apunta que, amb experiència, són capaços de coordinar-se, però no queda clar si també poden col·laborar segons una estratègia compartida.

0
Un mico caputxí esplugant-ne un altre

La socialitat proporciona als primats beneficis com una xarxa de suport més gran i més oportunitats d’aprenentatge, però també planteja reptes relacionats amb la competitivitat i la coordinació.

0
crani d'Ekembo

L’estudi de l’evolució de la intel·ligència als primats, tal com s’interpreta a partir del registre fòssil de motlles endocranials, se centra principalment en els llinatges que ens poden donar una informació més directa sobre els esdeveniments evolutius que van conduir a l’origen de la intel·ligència humana.

0
Cartell Associació Primatològica Espanyola. Per Jordi Sabater Pi. 1998

Els primats constitueixen un ordre que engloba més de tres-centes espècies, entre les quals estem els éssers humans. Potser per això ens atrau i ens fascina el seu estudi.

0
Reconstrucció del sauròpode Turiasaurus riodevensis

Espanya és un dels països més representatius al món respecte a la utilització dels dinosaures com a factor de desenvolupament en el medi rural.
0
Excavació del dinosaure sauròpode Spinophorosaurus nigerensis el 2007 a les proximitats d’Agadez (Níger).

L’estudi dels fòssils mitjançant tècniques de visualització en tres dimensions, més conegut com a paleontologia virtual, ha suposat una revolució en la investigació dels organismes del passat en els darrers vint anys.
0
Representació d’un Argyrosaurus superbus.

Els sauròpodes gegants es van estendre per tot el món, però els més grans s’han trobat en els darrers vint anys a l’Argentina, tots pertanyents al clade titanosàurid.
0
Proa valdearinnoensis de la conca del Maestrat

La conca del Maestrat és una zona propícia per a la troballa de fòssils de dinosaures. Les troballes en aquesta zona ens ofereixen una informació molt valuosa per estudiar i entendre l'evolució dels hadrosauriformes.

0
Adynomosaurus

En aquest número monogràfic es resumeix la varietat d’aportacions sobre dinosaures, incloent-hi contribucions sobre documentació de la dinodiversitat
0
The Horse in Motion

Tot i que en els seus inicis la fotografia semblava que seria útil sobretot amb finalitats artístiques o per a ús personal (retrats, diaris de viatges, etc.), la veritat és que s’ha convertit en una valuosa aliada de la ciència.
0

Entrevista a Cristina Mittermeier, biòloga marina i fotògrafa. Comparteix i presenta els seus projectes, que combinen les dos vessants professionals.
0

L'astrofografia és una poderosa eina per a que tant aficionats com professionals estudien l'univers.
0

La fotografia s'ha consolidat com a eina clau en la investigació astronòmica i resulta fonamental per a conéixer millor l'univers.
0