ciència recreativa en un Club de Ciència infantil

Actualment, la ciutadania interessada en temes científics té al seu abast nombroses vies per a accedir-hi, des dels formats clàssics dels llibres i les revistes de divulgació, passant per programes televisius o radiofònics, fins a les plataformes i xarxes de la internet social.

0
Julio Sanjuan, Anabel Forte, Claire Simeone i Carlos Briones

Trobar una definició general de què és storytelling (o narració) i informar sobre el seu impacte en la comunicació pública de la ciència. Però va haver-hi un problema inesperat... No trobem aquesta definició senzilla, quasi universal. 
0
Duria Antiquior, de Henry de la Beche

En el món occidental, el cristianisme ha produït relats que han servit de referència a la investigació científica durant segles. Ací s'analitzen dos d’aquests exemples –la història de la creació i la història de Noé i el diluvi universal.

0
Jane Godall abraça un ximpanzé

Aquest monogràfic aporta nous punts de vista sobre el paper dels relats en la configuració del pensament científic i sobre el mode en què aquest recurs ajuda a comunicar la ciència d’una manera eficaç.  
0
ximpanzés

Fins a quin punt els ximpanzés cacen cooperativament? L’evidència disponible apunta que, amb experiència, són capaços de coordinar-se, però no queda clar si també poden col·laborar segons una estratègia compartida.

0
Un mico caputxí esplugant-ne un altre

La socialitat proporciona als primats beneficis com una xarxa de suport més gran i més oportunitats d’aprenentatge, però també planteja reptes relacionats amb la competitivitat i la coordinació.

0
Cartell Associació Primatològica Espanyola. Per Jordi Sabater Pi. 1998

Els primats constitueixen un ordre que engloba més de tres-centes espècies, entre les quals estem els éssers humans. Potser per això ens atrau i ens fascina el seu estudi.

0
Reconstrucció del sauròpode Turiasaurus riodevensis

Espanya és un dels països més representatius al món respecte a la utilització dels dinosaures com a factor de desenvolupament en el medi rural.
0
Excavació del dinosaure sauròpode Spinophorosaurus nigerensis el 2007 a les proximitats d’Agadez (Níger).

L’estudi dels fòssils mitjançant tècniques de visualització en tres dimensions, més conegut com a paleontologia virtual, ha suposat una revolució en la investigació dels organismes del passat en els darrers vint anys.
0
Representació d’un Argyrosaurus superbus.

Els sauròpodes gegants es van estendre per tot el món, però els més grans s’han trobat en els darrers vint anys a l’Argentina, tots pertanyents al clade titanosàurid.
0
Proa valdearinnoensis de la conca del Maestrat

La conca del Maestrat és una zona propícia per a la troballa de fòssils de dinosaures. Les troballes en aquesta zona ens ofereixen una informació molt valuosa per estudiar i entendre l'evolució dels hadrosauriformes.

0
Adynomosaurus

En aquest número monogràfic es resumeix la varietat d’aportacions sobre dinosaures, incloent-hi contribucions sobre documentació de la dinodiversitat
0
The Horse in Motion

Tot i que en els seus inicis la fotografia semblava que seria útil sobretot amb finalitats artístiques o per a ús personal (retrats, diaris de viatges, etc.), la veritat és que s’ha convertit en una valuosa aliada de la ciència.
0

Entrevista a Cristina Mittermeier, biòloga marina i fotògrafa. Comparteix i presenta els seus projectes, que combinen les dos vessants professionals.
0

L'astrofografia és una poderosa eina per a que tant aficionats com professionals estudien l'univers.
0

La fotografia s'ha consolidat com a eina clau en la investigació astronòmica i resulta fonamental per a conéixer millor l'univers.
0

En l'actualitat, la combinació de fotografia i biodiversitat és una eina important per a projectes científics, especialment al camp de la conservació.
0

La fotografia s’ha posicionat no només com una via eficaç en la presa de dades, sinó també com una eina amb la qual compartir informació científica, tant dins com fora del món acadèmic.
0

Aquest monogràfic navega a través de la història de la fotografia i la ciència. És impactant recórrer com de transversal i necessària ha estat la contribució de la fotografia per a l’avenç de la ciència.
0

Les correlacions entre art i natura han estat independents del filtre contextualitzador de la història cultural humana i dels corresponents desenvolupaments científics.
0

La Germandat Prerafaelita i el moviment Arts & Crafts van buscar en la natura i les llegendes medievals l'autenticitat que consideraven perduda.

0

L'elecció de parella en els éssers vius està determinada pel que els individus consideren bell. La bellesa té un sentit biològic compartit per multitud d'espècies.

0

Al llarg de l’evolució, els animals amb reproducció sexual han explotat el procés de detecció de la bellesa per a maximitzar el seu atractiu per a l’altre sexe.

0

El debat sobre la percepció de la bellesa per part dels animals no humans no té una resposta simple. Aquest article analitza les relacions entre selecció natural i criteris estètics.

0