Recuperar el paisatge

72-68
© Pere Durán
© Josep Monfort
Fotomuntatge: José Luis Iniesta

Una de les causes de l’actual crisi ha estat el nostre model de gestió del territori, hereu del boom urbanístic dels anys seixanta i setanta. Aquesta empremta encara es pot observar en gran part del nostre paisatge, i ens recorda que és necessari emprendre un camí cap a una nova cultura del territori sostenible i allunyada dels excessos del passat. 

El paratge de Tudela (a l’esquerra), al cap de Creus (Girona), va recuperar el seu paisatge original el passat estiu. Durant més de quaranta anys aquesta zona havia estat ocupada pel Club Mediterranée, una ciutat de vacances en la qual els visitants havien gaudit del privilegi d’un paratge natural com a destinació turística. Després de mesos de treballs difícils i costosos, durant els quals s’ha dut a terme la demolició manual de 443 edificacions, aquesta reserva natural ha recuperat el seu paisatge original. 

En el Parc Natural de l’Albufera de València, a la Devesa del Saler, encara queden restes del que pretenia ser una gran urbanització planificada també als anys seixanta, com podem veure en  les imatges d’aquesta pàgina. Les torres d’apartaments sobreviuen enmig d’un paratge natural (dalt a la dreta). Ens hem preguntat com seria recuperar el paisatge de la Devesa, tal i com s’ha fet al cap de Creus, si aquests edificis desaparegueren (a baix a la dreta).

Anna Mateu. Periodista (Universitat de València).
© Mètode 68, Hivern 2010/11.

   

Recuperar el paisatge
Recuperar el paisaje

© Mètode 2011 - 68. Després de la crisi - Número 68. Hivern 2010/11

Cap de redacció de la revista Mètode.