Viure amb el canvi climàtic

La comunitat científica ha assolit un ampli consens sobre l’existència del canvi climàtic i les seues causes; un dels majors que ha existit en la història de la ciència. Els científics tenen clar que la Terra s’està escalfant, com a conseqüència fonamentalment de l’acció humana, la qual cosa està provocant canvis dràstics a escala global: pujada del nivell del mar, major freqüència i intensitat d’onades de calor, sequeres i altres fenòmens meteorològics extrems. I aquests canvis tenen conseqüències per als éssers vius, inclosa la salut de les persones. Per això la ciència alerta sobre la necessitat de prendre mesures per a mitigar-ne els efectes i adaptar la vida a un món diferent.

Però aquest ampli consens científic no ha calat en la societat. Les enquestes posen de manifest que un alt percentatge de ciutadans d’uns quants països –inclosa Espanya– no tenen el canvi climàtic entre les seues principals preocupacions, ni tan sols creuen que els científics s’hagen posat d’acord sobre aquest assumpte.

Això significa que hi ha un problema que la societat ha de resoldre, com més prompte millor. Aquest monogràfic proposa distints acostaments, des de disciplines distintes, com la sociologia, la comunicació o l’educació, de les quals cal extraure valuoses lliçons que ens ajuden a caminar cap al canvi de cultura que el nostre fràgil planeta blau està demandant. El canvi climàtic és aquí per a quedar-se.

© Mètode 2015 - 85. Viure amb el canvi climàtic - Primavera 2015

Catedràtic de Comunicació de la Ciència en la Universitat de Navarra. Fundador i coordinador del Grup d’Investigació sobre Comunicació de la Ciència d’aquesta Universitat. Ha publicat 25 llibres (autor o editor), i un centenar d’articles i capítols en publicacions científiques. Fundador i director de #LabMeCrazy! Science Film Festival.