«Els monuments i les estàtues pateixen de mal de pedra. I els processos industrials i el trànsit no són aliens a aquestes degradacions. La pluja àcida es produeix a partir d’emissions d’òxids de nitrogen i de sofre. Barrejats amb el vapor d’aigua de l’atmosfera, produeixen àcid nítric i àcid sulfúric, que són arrossegats per les pluges i que ataquen el carbonat de calci.»
Xavier Duran, L’artista en el laboratori (2007)
La cita de Xavier Duran amb què obrim aquest número de Mètode pertany al seu capítol «El temps com a destructor», del seu darrer llibre L’artista en el laboratori. I és ben cert que el temps –i l’atmosfera, i els éssers vius, i tants imponderables més– destrueixen a poc a poc les obres d’art. En aquest número de Mètode, coordinat amb saviesa per Clodoaldo Roldán i Fernando Sapiña, hem volgut donar als lectors una mostra de la manera com la ciència –i les tècniques científiques– poden servir per a recuperar, conservar, valorar, les peces artístiques. Ciència al servei de l’art i contra el temps destructor… Tot això amb el rerefons captivador del descobriment recent dels frescos de Paolo da San Leocadio en la Seu de València, que tant han meravellat els visitants de tots els racons del món, i que amb tanta cura i ciència han estat restaurats. I amb la inestimable i original aportació de Rafael Armengol, un dels pintors més prestigiosos del panorama artístic valencià que per a la portada d’aquest número ha realitzat una interpretació de la restauració dels frescos de la catedral de València.
En aquest número de Mètode comptem de nou amb suggerents reportatges, com ara un atractiu article sobre Jean Baptiste Lamarck, i un altre ben interessant sobre l’apassionant personalitat del físic Richard Feynman. També, en la secció «Ciència per a poetes», presentem un text molt emotiu d’Emili Teixidor, autor de la bella novel·la «Pa negre», acompanyat per les il·lustracions poderoses de Frederic Amat, Premi Nacional de Cultura 2007 d’Arts Plàstiques. Tot plegat, un nou número de Mètode a vessar de materials. Materials de ciència i art. Esperem que el temps no siga amb ells massa destructor.