«Ecologia viscuda», de Jaume Terradas

39-67

Aquest estiu he llegit el darrer llibre d’en Jaume Terradas: Ecologia viscuda. Més de 400 pàgines de reflexió sàvia, amena, interessant, valuosa i molt al dia sobre la vida i les seves relacions amb l’entorn d’aquest país i del planeta, així com sobre el nostre avenir col·lectiu com a humans. Més de 400 pàgines escrites des del coneixement culte i profund que caracteritzen la seva prosa i la seva persona, des de la seva fecunda experiència vital al llarg de quatre dècades de recerca en ecologia. Més de 400 pàgines que es llegeixen lleugeres mentre el lector s’amara de la lúcida i escèptica visió d’en Terradas.  Nomes cal llegir algunes de les seves asseveracions per adonar-se’n: «el poder en el món és sobre tot en mans d’una barreja d’ignorants, ineptes, aprofitats, corruptes, lladres i assassins, amb excepcions meritòries però clarament impotents per controlar la resta»… O parar atenció quan ens recorda, clarivident, que si volem seguir vivint, i vivint bé, en aquest planeta, no es tracta de buscar una conciliació entre els interessos econòmics i els interessos ambientals com si fossin diferents. «No ho són!»… O gaudir de la seva prosa clara, brillant i imaginativa quan fa l’analogia entre el Titanic i la humanitat actual en la seva anàlisi de les tendències econòmiques i d’ús de recursos naturals que degraden l’entorn local i global. Terradas aborda els temes de l’ecologia global, en l’horitzó de l’esgotament dels combustibles fòssils i el canvi climàtic, i, entre múltiples  preguntes, palesa un dubte esfereïdor, que la nostra espècie no estigui realment preparada per a resoldre els problemes amb què ens enfrontem. Som limitats en la capacitat de pensar en escales grans d’espai i temps, i gens angèlics en la relació amb els altres, diu carregat de raó. 

Les seves reflexions esdevenen un advertiment avalat pel seu saber madur i la seva independència i honestedat intel·lectual. Però el llibre no és pas només un llibre «ambientalista», només un al·legat ecologista. A Ecologia viscuda, en Jaume Terradas, pioner a casa nostra en la investigació en ecosistemes terrestres i en l’educació ambiental, catedràtic emèrit d’Ecologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), fundador i primer director del CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals), i mestre dels ecòlegs terrestres del país, reflexiona sobre els més diversos temes ecològics basant-se en les experiències viscudes en l’estudi dels diferents àmbits de l’ecologia terrestre. 

El llibre comença amb una meravellosa descripció de la vida en el poema del prefaci –gran poeta en Jaume!– i continua amb un interessant pròleg sobre la seva personal visió de la nostra espècie, la degradació del món i la recerca ecològica. En els següents capítols fa entenedors alguns temes i qüestions de gran interès: els ecosistemes mediterranis, els tropicals, la biodiversitat, les pautes d’adaptació, competència i cooperació en la natura, la vegetació i el seu funcionament, la comunicació vegetal i animal, la dinàmica dels boscos i dels periòdics incendis que els arrasen, l’escassetat hídrica, la gestió forestal, l’educació ambiental, l’ecologia urbana, la conservació o l’ecologia global, tot i introduint el lector en l’observació, l’experimentació i la modelització com a eines emprades pels ecòlegs per a entendre el funcionament d’organismes i ecosistemes. 

Ecologia viscuda ens mostra una vegada més que Jaume Terradas, a banda de ser un eminent biòleg, és un dels grans assagistes i divulgadors de la ciència ecològica a casa nostra. Ja ho vàrem comprovar en l’excel·lent llibre Biografia del món, que va publicar el 2006. Ecologia viscuda és un llibre de lectura entretinguda per a tothom, i fins i tot addictiva per als que estem interessats en ecologia o per als que hem compartit part del seu camí vital i professional. Un llibre que es defineix molt bé a la contraportada com una mena de Bildungsroman. En efecte, no ens trobem lluny d’un assaig amb fort component autobiogràfic que explica com en Terradas madura les seves idees i cerca resposta a les seves preguntes al llarg d’una experiència vital i professional, molt més fascinant del que ell admet, iniciada a la seva adolescència i joventut, al Liceu Francès, a la Universitat de Barcelona, als Monegros i als centres de recerca de Tolosa de Llenguadoc, i continuada després a la UAB i al CREAF. 

En Ecologia viscuda, en Jaume Terradas ens traspassa part de la seva extensa cultura i clarividència en l’anàlisi de la vida, inclosa la dels humans i la seva influència sobre l’entorn. En llegir-lo ens queda la sensació d’haver obert una mica més els ulls, d’haver après, i això, amics meus, no és pas poc…

Josep Peñuelas Reixach. Director de la Unitat d’Ecologia Global CREAF-CEAB-CSIC. Cerdanyola del Vallès (Barcelona).
© Mètode 67, Tardor 2010.

 

Ecologia viscuda
Jaume Terradas
Publicacions de la Universitat de València. València, 2010. 456 pàgines.

© Mètode 2011 - 67. Naturalesa humana - Número 67. Tardor 2010

Director de la Unitat d’Ecologia Global CREAF-CEAB-CSIC. Cerdanyola del Vallès (Barcelona).