Divulgar la ciència i la natura

Col·lecció «Naturaleza Salvaje». Editorial Carbrame, 2023.

És evident la gran diferència de nivell cultural que hi ha entre els països, i el nostre no seria dels capdavanters. En concret, en l’àmbit del coneixement de la ciència i la natura, som especialment deficitaris. La gent sap el que surt en els documentals de la televisió i poca cosa més… i això només el petit percentatge que els veu. En el camp editorial, la situació és penosa, ja que es publiquen poques obres d’aquest tipus i, a més, en tirades molt reduïdes. Això fa que siguin més cares i encara es venguin menys, i aleshores les editorials no s’atreveixen a fer-ne més: és un peix que es mossega la cua.

En conseqüència, hi ha excel·lents llibres de grans científics i naturalistes estrangers que aquí no es coneixen perquè no s’han traduït. Per això és d’agrair la iniciativa de l’Editorial Carbrame de crear la col·lecció «Naturaleza Salvaje», ja que intenta posar remei a aquesta situació.

Efectivament, en poc temps ha publicat una dotzena de títols interessantíssims. Un dels primers va ser El despertar del lobo 8, seguit d’El reinado del lobo 21, en què Rick McIntyre ens explica les aventures i desventures dels «druides», el famós grup de llops de Yellowstone que, després de la seva reintroducció al parc, va comportar fins i tot un canvi en el paisatge.

Podrem veure com l’espècie humana conviu amb altres a Entre la luz y la tormenta d’Esther Woolfson, i com escollim les que s’han de salvar a Entradas para el arca, de Rebecca Nesbit. També hi ha un parell d’obres d’un apassionat autor nacional, José Ramón de Camps Galobart, que ens faran gaudir de la nostra fauna: Los mensajeros de la biodiversidad i En tierra de lobos.

Així mateix, destaquem Darwin 2.0. La teoría de la evolución en el siglo xxi, de Luis Cappozzo i Valeria Román, i Polvo de arco iris. En aquesta última, el gran divulgador Peter Marren ens transmet la seva passió per les papallones des de ben petit, però l’obra transcendeix més enllà perquè, a través d’elles, ens fa reflexionar sobre les relacions de l’ésser humà amb la natura.

Tanmateix, no es tracta d’un brindis al sol, puix que el projecte té continuïtat: ja estan traduint una pila de llibres que veuran la llum durant 2023; entre ells E. O. Wilson, a life in nature, de Richard Rhodes. És una biografia del pare de la biodiversitat i la sociobiologia, un dels biòlegs més influents del segle xx.

Celebrem doncs la feliç idea d’apropar-nos el pensament de tots aquests científics i naturalistes, iniciativa a la qual val la pena donar suport.

© Mètode 2023 - 117. El llegat dels dinosaures - Volum 2 (2023)

Doctor en Ecologia i Evolució, escriptor, professor i fotògraf de natura (Barcelona).