Editorial 120: Ciència recreativa

xiquets aprenent ciència

En aquest número de Mètode descobrim com, des de fa molt més temps del que podríem sospitar, la societat ha buscat una manera lúdica de mostrar la ciència. Des de les exhibicions científiques de les fires del segle XVIII i XIX als festivals i certàmens d’avui; des de les lliçons de Nadal de Michael Faraday a la Royal Society als clubs de ciència infantils; des dels espectacles de «màgia» que triomfaven a les vetllades filosòfiques de l’Europa il·lustrada fins a les excursions guiades a la natura de l’actualitat, la ciència ha trobat una manera entretinguda i amena de donar-se a conèixer. 

Rafael Garcia-Molina, el coordinador d’aquest monogràfic i catedràtic de Física Aplicada en la Universitat de Múrcia, ens introdueix en la ciència recreativa acceptant que aquesta no compta amb els trets típics d’una disciplina acadèmica en el sentit estricte. Però tampoc es tracta d’un concepte abstracte: el gaudi i l’accessibilitat són els principals elements que la vehiculen, a sobre de la fascinació pel món natural. Així, es tracta d’un camp heterogeni, històricament protagonitzat, com veurem, per la física, la química i les matemàtiques, però que també recull noves propostes, tant de format com de contingut.

D’aquesta manera, en aquest monogràfic veurem com la ciència recreativa ha servit, i serveix, per a despertar vocacions científiques, i també ha exercit una funció de cohesió social amb la creació d’espais comuns de plaer i coneixement. De passada, de segur que ens crida l’atenció alguna activitat de ciència recreativa que podrem reproduir fàcilment en una sobretaula avorrida… Perquè la ciència recreativa ben bé es pot portar a casa i servir-nos per a esperonar la imaginació.

A banda, aquest número de Mètode també ve acompanyat d’altres articles de temàtica ben variada i interessant, com ara el fascinant descobriment de noves monomanies de Théodore Géricault; l’aventura de les tripulants d’Hypatia I, una missió a Mart simulada al desert de Utah; les preocupacions científiques de l’escriptor Cormac McCarthy, desaparegut l’any passat, i una entrevista amb la investigadora Carlota Escutia Dotti, Premi Rei Jaume I de Protecció del Medi Ambient en 2023, que estudia el clima del passat per comprendre el del present. Ras i curt, un nou número on, també, a la nostra manera, juguem amb la ciència.

© Mètode 2024 - 120. Ciència a tort i a dret - Volum 1 (2024)