Tots els mamífers del món

Mammals of the world

Illustrated checklist of the mammals of the world C. J. Burgin, D. E. Wilson, R. A. Mittermeier, A. B. Rylands, T. E. Lacher, & W. Sechrest (Eds.). Lynx Edicions, 2020. 2 vol., 1.168 pàgines.

Després de posar en marxa l’obra gegantina de reunir les 11.500 espècies d’ocells que viuen al nostre planeta, tasca que va durar des de 1992 fins a 2014, l’equip de Lynx Edicions, liderat per Josep del Hoyo, es va proposar fer el mateix amb les 6.554 espècies conegudes de mamífers. Després d’una llarga preparació, el 2009 va sortir a la llum el primer volum del Handbook of mammals of the world, dedicat als carnívors. Deu anys després, el volum 9 (ratpenats) tancava l’obra. Entremig s’han tractat els ungulats, els primats, els monotremes, els marsupials, els lagomorfs, els rosegadors, els insectívors, els peresosos i els lèmurs voladors, així com els mamífers marins. Ara la novetat és que, igual que es va fer amb els ocells, s’han seleccionat les dades més importants i s’ha aconseguit encabir tots els mamífers en un parell de volums: 1.168 pàgines.

L’estructura és la següent: en cada doble pàgina hi ha el text a l’esquerra i les il·lustracions a la dreta. De cada espècie es dona la informació següent: els noms en anglès, francès, alemany i castellà (aquests serien els «oficials»), la denominació científica, algunes consideracions taxonòmiques sobre els canvis més recents i la distribució de forma més o menys precisa, cosa que depèn de la seva extensió. També s’indica l’estat de conservació segons la Llista vermella d’espècies amenaçades de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) i BirdLife International. Val a dir que són dades suficients per a fer-se una bona idea de l’espècie i, per a qui en necessiti més, hi ha la referència al volum i a la pàgina de l’obra gran.

Les làmines de la dreta són una preciositat. Encara que cada dibuix no llueix com a l’edició gran, té una mida més que acceptable per a distingir tots els detalls morfològics necessaris per a determinar-los, llevat dels casos difícils en què cal recórrer a la informació completa. També s’hi inclouen 600 dibuixos de les subespècies i formes més significatives. Així mateix, al costat de cadascun hi ha un mapa amb l’àrea de distribució, que resulta força útil.

Cal remarcar que s’hi han inclòs 104 espècies extingides i dinou domesticades. No podia ser més exhaustiu: hi pots trobar qualsevol mamífer del món! A més a més, s’han fet nombroses correccions i s’hi han afegit 800 figures noves.

En definitiva, és una obra de referència perquè ha estat escrita pels millors especialistes i resulta de consulta obligatòria per a zoòlegs, és clar, però també per a molts col·lectius, com ara el de fotògrafs de natura, ja que podran identificar les espècies que han fotografiat sigui on sigui el lloc del planeta on hagin viatjat.

© Mètode 2023 - 116. Instants de ciència - Volum 1 (2023)
POST TAGS:

Doctor en Ecologia i Evolució, escriptor, professor i fotògraf de natura (Barcelona).