Instants de ciència

Fotografia i comprensió de la natura

La recerca de la certesa en un món sovint dicotòmic –on triar entre dues opcions sembla ser la millor (i més senzilla) alternativa– dona sentit a l’expressió «una imatge val més que mil paraules». Però, si fugim de simplicitats, per què escollir entre les dues?

Des de l’aparició de la fotografia, la comunitat científica ha tingut a la seua disposició una eina amb la qual proveir el coneixement d’imatges objectives que fins aleshores registrava i compartia a través de la paraula (tant oral com escrita) i la il·lustració. Així, es va tornar una eina clau per expandir, una vegada i una altra, les fronteres de la comprensió de la natura. Tot i el seu èxit, i les seues possibilitats, la fotografia continua passant desapercebuda per a una part de la comunitat científica.

Aquest monogràfic navega a través de la història de la fotografia i la ciència. Ens mostra com grans figures de la història, com Charles Darwin, ja van veure en la fotografia una poderosa aliada. I, a més, destaca alguns dels camins pels quals la imatge fotogràfica transita en l’activitat científica actual. És del tot impactant recórrer com de transversal i necessària ha estat –i serà– la contribució de la fotografia per a l’avenç de la ciència.

© Mètode 2023 - 116. Instants de ciència - Volum 1 (2023)
Investigador en Biologia Evolutiva a la Universitat de Lund (Suècia). Fotògraf de natura i conservació. Entre altres guardons, el seu treball fotogràfic ha guanyat tres vegades el Premi Capturing Ecology, organitzat per la British Ecological Society.