El nostre bosc

nostre bosc

Després del significatiu número d’estiu, volem finalitzar la nostra col·laboració amb la celebració de l’Any Internacional dels Boscos amb una proposta per conèixer millor el nostre bosc mediterrani. Es tracta d’una activitat dissenyada en format de pòster i de quadern de camp per Ana Donat, una artista amb molta sensibilitat i que ha treballat el bosc com a matèria primera en la seua exposició «Boscos encapsulats», que visitarà pròximament el Jardí Botànic de la Universitat de València.

L’activitat està pensada per treballar amb setze espècies del bosc mediterrani. De totes les espècies que hi ha, n’hem proposat de comunes i representatives, fàcils de trobar i de reconèixer.

121-71

Recollir fulles es pot convertir en una activitat molt divertida, amb la qual els xiquets aprendran a més a reconèixer les espècies d’arbres del seu entorn.

Però no volem deixar l’ocasió de recomanar per finalitzar la commemoració de l’Any dels Boscos, un bon recurs didàctic per millorar el nostre coneixement i actitud respecte aquests ecosistemes. Entre els nombrosos materials publicats, volem destacar un DVD editat per la FAO i la Comissió  Forestal del Regne Unit en diverses llengües (també en espanyol), i que proposa una visió innovadora del paper dels arbres en el canvi climàtic. El vídeo es titula Una veritat oportuna, i està ple d’imatges impactants, amb un llenguatge senzill i idoni per a l’aula, per a conferències i per a totes les persones sensibilitzades sobre el futur del nostre planeta. És molt interessant l’aportació que fa sobre l’impacte dels boscos en la reducció del CO2 i també alerta dels efectes que la desforestació provoca en el planeta. Plantejat de manera holística, els impactes en els boscos recorren la superfície terrestre, amb un missatge clar: un sol planeta per a tots. El vídeo consta de dues parts, cadascuna amb una duració d’uns set minuts: una primera que es diu Els boscos i el canvi climàtic i una segona part, Ordenar per a mitigar. El vídeo es pot descarregar en Youtube o demanar el DVD en la web oficial de la FAO (www.fao.org).

Potser aquest recurs servesca per ajudar-nos a canviar d’actitud, a valorar la defensa del bosc com a patrimoni de tots i a copsar la funció que cada arbre té al nostre planeta.

«Podreu descarregar el pòster o els diferents fulls del quadern en la web de ‘mètode’ i omplir-los amb les diferents espècies que aneu recollint del bosc»

Activitat:

Fer un pòster o un quadern de camp d’algunes espècies del bosc Mediterrani.

El pòster pretén donar una visió de la biodiversitat existent als nostres boscos. Consta de dues cares, una que podeu utilitzar de forma ornamental, i una altra on es pot treballar de manera ordenada, recollint fulles o fruits de les setze espècies, i indicant en el lloc corresponent el nom i la localitat on els heu trobats. El pòster té un format d’A3 i en omplir-lo trobareu que hi ha un bon grapat d’espècies dels nostres boscos que podeu trobar en diferents llocs.

El quadern es diferencia del pòster pel format. Podreu imprimir els diferents fulls i anar omplint-lo amb les espècies que aneu recollint del bosc, i a més hi hem inclòs una pàgina en blanc per si voleu afegir més espècies de les indicades en la nostra llista. En acabat, es pot plastificar i convertir-lo en un quadern de camp que us ajudarà a conèixer millor les plantes.

120b-71cat

Llistat d’arbres inclosos en el pòster i el quadern, dels quals cal buscar les fulles per tal de completar l’activitat.

Materials

—Pòster en A3 o quadern de camp en A4, segons la vostra disponibilitat d’impressió, descarregable en la web de Mètode (www.metode.cat).
—Fulles i fruits.
—Cinta adhesiva o etiquetes blanques.
—Paper de periòdic.

Procediment

1. Cal preparar una eixida per buscar les fulles i els fruits. Podeu anar a qualsevol bosc, però també podeu fer-ho en els parcs de la ciutat i, per descomptat, en el Jardí Botànic, on trobareu totes les espècies indicades en l’activitat.
2. Cal premsar la fulla abans de posar-la en el pòster o en l’herbari amb paper de periòdic fins que perda la humitat.
3. Per fixar les fulles i els fruits en el pòster o en el quadern podeu utilitzar cinta adhesiva o, tal i com fan en els herbaris, tallar una estreta tira d’una etiqueta adhesiva blanca. Aquesta goma adhesiva es manté millor que la cinta adhesiva.
4. Si trobeu llavors podeu introduir-les en una petita bossa de paper i afegir-la també als plecs de l’herbari.

Bona sort i podeu començar el viatge pel bosc!

© Mètode 2011 - 71. La cara del dolor - Número 71. Tardor 2011

El Gabinet de Didàctica del Jardí Botànic de la Universitat de València el componen Mª José Carrau, Pepa Rey i Olga Ibáñez.