Comunicar la ciència a travès del còmic

Baferada de còmic que diu "Comunicar la ciència a través del còmic"

Cada vegada queda més patent que la literatura il·lustrada –sovint bandejada de l’àmbit acadèmic i considerada una manifestació cultural massa popular– constitueix un formidable vehicle d’educació i comunicació. Fa temps que el còmic ha esdevingut un mitjà destacat també per a la divulgació. La popularitat i la diversificació que ha adquirit darrerament el situen en un espai privilegiat de construcció col·lectiva del coneixement, en un punt de confluència entre les humanitats i les ciències. De fet, any rere any, el llibre il·lustrat veu augmentar el seu reconeixement públic amb vendes més que significatives, i això també esperona l’interès del món acadèmic, no només des de l’àmbit de la filologia i la literatura, sinó des de moltes altres disciplines.
En l’actualitat, l’estudi sobre el còmic està en procés de consolidació acadèmica gràcies a la celebració de congressos, seminaris, jornades i cursos d’estiu, i a la publicació de nombrosos treballs especialitzats. Des de la Universitat de València, l’aposta per la literatura gràfica ha quedat palesa en diverses iniciatives com la creació de la Càtedra d’Estudis del Còmic i, de la mà d’aquesta, la posada en marxa del Màster Propi en Còmic i Educació, que ja va per la quarta edició.
El còmic ens remet a les narracions gràfiques amb què l’ésser humà ha tractat d’explicar el món i es revela, alhora, com un àmbit òptim per a implementar activitats de caràcter interdisciplinari. Aquest dossier destaca el paper del còmic com a eina de divulgació de la ciència. El primer article presenta un recorregut per la representació que s’ha fet en el còmic de la figura del científic i de l’activitat científica. El segon se centra en l’anomenada «medicina gràfica» i com ha donat visibilitat a la salut mental. Finalment, trobem una proposta que ens acosta a les biografies il·lustrades de les grans figures científiques. I què millor que un còmic per a fer-ho? Sense dubte, una cloenda que remarca la força narrativa de la literatura il·lustrada.

Aquest dossier recull part de les idees que es van exposar en la VI Jornada Internacional d’Innovació sobre Llibres Il·lustrats i Còmics (JOLIN, 2021), celebrada a la Universitat de València en desembre de 2021 i dedicada a «Il·lustrar la ciència».

© Mètode 2022 - 115. Bellesa i natura - Volum 4 (2022)

Professora del Departament de Filologia Anglesa i Alemanya de la Universitat de València. Ha dirigit projectes d’investigació i innovació sobre l’estudi de la producció i consum de la informació científica i és especialista en literatura gràfica.