El que més destaca d’aquest llibre és l’originalitat del tema: les races domèstiques autòctones de Catalunya. Es tracta, en efecte, d’una qüestió poc o gens abordada i, en tot cas, mai d’una manera exhaustiva com es fa en aquest cas. Tal com indica el títol, se circumscriu als mamífers (pèl) i a les aus (ploma).
En total trobarem quaranta races, cadascuna amb el seu origen, història, situació actual, estat dels coneixements, fitxa tècnica… tot acompanyat de bones il·lustracions: més de 75 dibuixos, fotos (unes 150 entre les antigues en blanc i negre i les modernes) i una trentena de mapes de distribució geogràfica. Per als qui vulguin aprofundir-hi, el llibre es complementa amb una extensíssima bibliografia de prop de 400 entrades.
Entre els vint-i-quatre mamífers, hi ha cinc gossos (els quatre d’atura i el mastí dels Pirineus), quatre èquids (un parell de cavalls, el mul i el famós ase català), vuit vaques, tres ovelles (la ripollesa, l’aranesa i la pallaresa), dues cabres, el porc català i el conill del Penedès.
Les setze aus es distribueixen així: vuit coloms, cinc gallines, un parell d’ànecs (curiosament anomenats «xarraire» i «mut») i l’oca empordanesa. També es comenta el cas dels indiots a casa nostra, tot i que no arribaren a constituir una raça.
L’obra, patrocinada per la Fundació Territori i Paisatge, pel Centre Excursionista de Catalunya i per la Generalitat de Catalunya, ve a omplir un buit que teníem sobre el tema de la història natural del nostre país. Felicitem els autors, així com l’editorial, sobretot perquè és un pas més en l’aposta que fa pels llibres de divulgació científica en català.
Val a dir que de les quaranta races, nou ja han desaparegut: quatre vaques, el cavall català, el porc, el conill, la cabra catalana i el colom conegut per «capibec». Esperem que el llibre comentat contribueixi a evitar que aquesta darrera llista augmenti.
Catalans de pèl i ploma. / P. M. Parés, A. Francesch, J. Jordana i X. Such / Lynx Edicions, Bellaterra (Barcelona), 2005 / 282 pàgines.