De venta en farmacias, de Felipe de la Fuente i Raúl de la Fuente

La importància de l'atenció farmacèuticas

de venta en farmacia

Ediciones B, 2023. Col·lecció «Sine qua non». 288 pàgines.

Us heu parat a pensar amb quina freqüència entreu en alguna de les farmàcies del barri? Què compreu allí? Quines preguntes feu al seu personal i com us ajuda aquest? Tal volta no us heu adonat que és l’establiment sanitari més proper i accessible, però al que no li donem la importància que té.

D’altra banda, tot el que s’hi ven té una utilitat real? Com pot ser que a un mateix lloc siga possible aconseguir un antibiòtic o un anticonceptiu i també comprar una crema per «rejovenir la pell»? Preguntes com aquestes són les que tracten d’esclarir els autors d’aquest llibre, dos germans valencians que amb la seua primera obra han revolucionat el món de la farmàcia comunitària. Raúl és graduat en Nutrició i Dietètica i, després de treballar com a tècnic de laboratori de qualitat en diferents empreses, ara es dedica a la docència de graus formatius sanitaris i assistencials de la Conselleria d’Educació. Felipe és farmacèutic i ha treballat més de deu anys com a adjunt en diferents oficines de farmàcia de diverses províncies espanyoles. Actualment està formant-se com a facultatiu resident en anàlisis clíniques a l’Hospital de la Ribera d’Alzira.

Els set capítols d’aquest llibre es podrien dividir en quatre parts ben diferenciades però entrellaçades. La part inicial està dedicada a analitzar alguns dels «productes miracle» que podeu trobar als aparadors de les botigues de farmàcia. Una segona part tracta d’explicar l’actual model farmacèutic de l’Estat espanyol. Les oficines de farmàcia estan catalogades com a «establiments sanitaris privats d’interès públic»; per tant, són l’únic esglaó de la cadena assistencial primària que està totalment en mans de capital privat. Quines implicacions té açò? I com s’articula un model de negoci que és, alhora, un servei sanitari de primera necessitat?

A més d’aquestes qüestions, en la tercera part els autors ens expliquen quins models existeixen als països del nostre voltant i si és possible aconseguir una farmàcia pública al nostre context. Es tracta d’un tema especialment delicat i la posada en marxa del qual necessitaria una remodelació del sistema sanitari des de la base, però no és una cosa impossible, tal com ens demostren Felipe i Raúl. La darrera secció està dedicada a visibilitzar el que han anomenat «casos aïllats» de pràctiques poc ètiques o il·legals recollides pels testimonis de desenes de farmacèutiques i que, malauradament, no són tan rares com sembla.

Endinsar-se en aquest llibre és fàcil gràcies al seu estil directe i amè, que en cap moment deixa de banda el rigor científic. Per a completar i contrastar la informació exposada, trobem moltes referències a articles científics i premsa general. A més, el text està emmarcat pel pròleg de la nutricionista Olga Ayllón i l’epíleg de la farmacèutica Gemma del Caño, aquest últim amb un missatge especialment optimista sobre la professió farmacèutica.

A molts us pot resultar polèmic, pels temes tractats o per algunes de les expressions emprades, però tot el que s’exposa està sostingut per dades i fets. Sens dubte, aquest és un llibre molt recomanable si voleu saber què passa darrere del taulell de la vostra farmàcia de confiança i com pot afectar a la vostra salut.

© Mètode 2024 - 120. Ciència a tort i a dret - Volum 1 (2024)
Metgessa especialista en oncologia mèdica.