«Cartes a un jove científic», d’Edward O. Wilson

92-81

Cartes a un jove científic
Edward O. Wilson
Traducció de Joandomènec Ros. Rosa dels Vents (Penguin Random House). Barcelona, 2014. 238 pàgines.

La major part de la vida a la Terra continua sent desconeguda i amb prou feines coneixem les espècies que hi viuen. En aquest llibre, Cartes a un jove científic, l’expert mundial de la biodiversitat i un referent de la divulgació de la ciència Edward O. Wilson ens explicarà què vol dir una vida dedicada a la ciència.

Per començar, ens mostra el mètode científic talment com si fos un joc. De fet, si t’agrada, ho és: com passem d’una idea a formular una hipòtesi, fer un experiment o generalitzar, tot formulant una teoria. Ens esperona en l’esforç constant emprant esperit emprenedor i treball ferm. I com és de dur això? Ho és, però al llibre trobaràs aquells ingredients que inflamen la creativitat. Si ets naturalista innat, el capítol vuit et captivarà. Descriu com va fer la seva primera expedició a l’estiu quan tenia nou anys, i més tard, amb el seu amic Ellis, varen acordar que de grans serien entomòlegs. Et rebrotaran l’emoció i els records de la teva pròpia infantesa. I si segueixes per aquest camí, aprofundiràs en l’anhel del viatge a una terra inexplorada i veuràs que en totes les disciplines hi ha una Pedra de Rosetta per desentrellar. Wilson ens obre noves idees i recerques que esdevenen nous descobriments dins la seva especialitat, l’entomologia i la mirmecologia (l’estudi de les formigues), fins que aboca nous coneixements per a la humanitat. I, finalment, ens esmenta allò essencial en la professionalitat, l’ètica del treball.

L’autor et parla en primera persona tot emprant un gènere epistolar. És un estil directe, et sents interpel·lat, el missatge és per a tu, perquè hi pensis. I aconsegueix crear un veritable diàleg amb el lector. Si el llibre t’ha motivat i vols saber-ne més, el propi relat t’anirà citant literatura concreta. Endemés, trobaràs un recull bibliogràfic molt interessant tot just després del pròleg. Et recomano llegir-lo al llarg d’un cap de setmana tranquil i inspirador on gaudiràs de l’amor per l’aventura de la ciència i del descobriment. Quant al pròleg del professor Joandomènec Ros, no te’l pots perdre! Li agraeixo deixar-nos gaudir d’Edward O. Wilson en la nostra llengua així com també ho hem de reconèixer a l’Institut d’Estudis Catalans.

Els consells que lliura Wilson són adreçats als joves de qualsevol disciplina de les ciències i de les humanitats així com a qualsevol persona encuriosida pel coneixement. Tothom s’hi sentirà enganxat i recordarà o imaginarà etapes de la seva pròpia vida com a naturalista o com a persona que investiga. Totalment recomanat per al jovent d’instituts amb cor de científics, per a universitaris que van de cap a la recerca i per a persones que fan recerca com si fos el primer dia.

Benvolgut lector, seguint l’estil d’aquesta obra, et dic: «Sigues una persona valenta, obre aquest llibre, submergeix-t’hi, amara’t d’idees i descobreix la teva vocació científica!» Tal com ens diu l’autor: «Has fet l’elecció correcta. Primer de tot, molt important, t’exhorto a perseverar en el camí que has escollit». I jo t’hi afegeixo: Sapere aude: gosa saber!

© Mètode 2014 - 81. Itineràncies - Primavera 2014

Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), Barcelona.