«Manual para la conservación de germoplasma y el cultivo de la flora valenciana amenazada», de diversos autors
Flora estimada
De ben segur que molts de nosaltres encara podem recordar durant la nostra infantesa com jugaven amb aquelles plantes que ens envoltaven: ens llançàvem les espigues del blat silvestre, admiràvem pràcticament hipnotitzats com esclafien entre les flames del foc les branquetes de petorrera, gaudíem a la recerca d’espàrrecs d’aquelles punxoses esparregueres, rosegàvem amb gust varetes de fenoll amb el seu sabor anisat o acompanyàvem el nostre pare a fer te de roca per fer una forta infusió d’efectes digestius.
Amb el pas dels anys, aquelles passejades infantils de descoberta es van anar transformant en un interès per conèixer amb major profunditat quines espècies poblaven les serres i les muntanyes, però el que no va canviar, en tot cas es va incrementar, va ser l’estima per aquells espais i aquelles plantes amb les quals vàrem compartir moments inesborrables.
El Manual para la conservación de germoplasma y el cultivo de la flora valenciana realment es tracta d’una eina per tractar que les plantes valencianes de què molts de nosaltres vàrem gaudir al llarg de la nostra vida puguen arribar als nostres fills i néts i ells també en puguen gaudir.
Aquest manual és el resultat de molts anys de treball continu dels equips de tècnics del Servei d’Espais Naturals i Biodiversitat de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient, que han fet el País Valencià capdavanter en els programes i projectes de conservació i recuperació de flora autòctona.
Es tracta d’una obra dividida en dues parts. La inicial, en què es recopilen de manera completa els diferents processos i tècniques necessaris per a la conservació ex situ d’espècies de flora, des del primer pas com és la recol·lecció de material vegetal al camp i la conservació, fins al cultiu final en vivers d’exemplars de les espècies seleccionades. La segona part recull les fitxes sobre germinació i cultiu de seixanta espècies valencianes de flora en perill d’extinció o vulnerables. Aquestes fitxes arrepleguen d’una manera ben estructurada i molt completa les dades bàsiques per a portar endavant els mètodes emprats per a la recol·lecció, germinació i cultiu de cadascuna d’aquestes espècies tractades, a més d’incorporar també dades sobre la distribució, descripció i ecologia i imatges per reconèixer-les.
No ha estat publicat el manual en paper pels actuals problemes econòmics que afecten el conjunt de la nostra societat, només en format digital, però això permet a qualsevol interessat de disposar d’aquesta obra a la web de la Conselleria.
Amb aquest llibre, l’ambició del nombrós equip d’autors i col·laboradors que han elaborat el manual és tractar d’aconseguir que les espècies més amenaçades de la flora valenciana puguen arribar a formar part de la vida de moltes persones més que vindran darrere de tots nosaltres. De ben segur que van pel bon camí.