Fotografia i natura

En el passat número de Mètode parlàvem de les característiques de la “càmera del naturalista” com a part de l’explicació sobre el tema de la caça fotogràfica, la qual prosseguirà en el proper “Instants”. El present lliurament constitueix un parèntesi per donar compte d’un congrés sobre fotografia i natura celebrat enguany al País Valencià.

Un somni, una il·lusió

Ara fa un parell d’anys, un grup d’amics va tenir un somni: realitzar una revista sobre l’activitat que més els apassiona: fotografiar la natura. Tot seguit van fundar International WildeLife Photography per intentar fer realitat aquest somni. El que començà essent un dispers grapat de somiatruites –units per Internet– ara ja agrupa prop d’un centenar de fotògrafs de natura, tant professionals com afeccionats. Aquest equip ja ha fet nou números de la revista bimestral Naturaleza Salvaje a través de la fotografía (www.naturalezasalvaje.com).

Imatge de cacera fotogràfica: Gosset de les praderies (Cynomys ludovicianus) nord-americanes. / © A. Masó

Hi ha qui, al principi, s’estranyà del projecte; resulta com a mínim curiós que, al bell mig d’un panorama de tancament de diverses revistes del sector, en surti una de nova…. i que aguanti! Potser el seu encant s’explica perquè no és gens pretensiosa: simplement intenta mostrar experiències naturalistes en imatges, immortalitzant els “petits grans moments” que tots els amants del món natural hem viscut.

Simposi internacional de fotografia i natura

Tanmateix, l’equip suara indicat no solament ha editat la revista Naturaleza salvaje durant un any i mig, sinó que acaba d’organitzar un reeixit congrés: el primer Simposi Internacional de Fotografia i Natura, que ha tingut lloc a Vila-real els tres darrers dies de febrer. Hi va col·laborar la National Geographic Society, entitat que cedí un parell de vídeos de la qualitat a què ens té acostumats.

D’entre els nombroses ponències, destaca “Experiències a l’Àfrica”, del Dr. Jordi Sabater Pi, qui aportà les úniques fotos que hi ha de “Floquet de neu” en llibertat, entre elles la que constituí l’única portada de National Geographic Magazine feta per un fotògraf del nostre país.

Entre els nombrosos fotògrafs i naturalistes que desfilaren durant els tres dies per explicar llurs tècniques i mostrar multitud d’imatges, destaca el reconegut fotògraf Paco Márquez, el qual parlà del trencalòs i del vell marí; i l’experimentat Carlos Sanz, qui desmitificà la maltractada figura del llop. Miquel Àngel Dora ens va fer un recorregut pels encisadors i amenaçats paisatges mallorquins. També hi intervingueren Fran Nieto i Paco Alarcón, amb projeccions d’invertebrats, així com Juan Tébar, que va parlar sobre el linx.

A banda del parell de vídeos de National Geographic i de l’exquisida pel·lícula Nòmades del vent, s’hi van projectar El Millars, riu de vida (Carlos Oltra i Julio García Robles), Entre dos mons (Luis Lezana i Miguel A. Segura), El voltor comú (J. L. Bort i J. V. Bort) i La mosca que volia ser abella (Jesús Serrano). Altres ponents foren Jordi Bas i Francesc Rosés, recentment premiats per la BBC i National Geographic.

Fotografia macro: Teranyina plena de gotes de rosada, en un rain forest (“bosc plujós”) del parc nacional d’Olympia (Washington). / © A. Masó

Paral·lelament al simposi es va muntar una exposició de les millors fotografies aparegudes a la revista durant 2003. Instal·lada a la Casa de l’Oli, fou inaugurada per Alejandro Font de Mora, conseller de Presidència de la Generalitat Valenciana, i per l’alcalde de la ciutat amfitriona, Sr. Manel Vilanova. Així mateix, va rebre la visita de Mª Elvira Rodríguez, ministra de Medi Ambient. En els pocs dies que restà oberta, per aquesta mostra van passar al voltant de tres mil visitants, prop del 7% dels habitants de Vila-real.

En una nit de gala, presentada per Elizabeth Gallo “Lizzy” i Manolo García, es van lliurar els premis a les millors fotografies i trajectòries personals, entre les quals destaca la del Dr. Sabater Pi, a qui se li concedí el premi “Amigo Félix” a l’estudi i divulgació de la natura. Cal senyalar que ha estat un congrés obert al públic –fet gens habitual en aquest tipus d’actes–, la qual cosa es traduí en una gran assistència de gent procedent d’arreu del país.

Com a cloenda, el darrer dia, els professors de Fotografia tècnica i científica Luis Monje i Albert Masó varen fer sengles conferències il·lustrades amb imatges. El primer tractà de l’ús de filtres, mentre que el segon va exposar les diferents tècniques de la fotografia macro, tant d’estudi com de camp.

Finalment, en aquest congrés, l’ànima del qual fou Julio García Robles, es va retre homenatge a la figura del Dr. Félix Rodríguez de la Fuente, en reconeixement a la seva labor com a pioner de la conscienciació popular per la conservació de la natura. Un fort i sostingut aplaudiment va culminar el moment en què Juan Costa Climent, ministre de Ciència i Tecnologia, lliurà una placa a Odile, filla del recordat naturalista.

© Mètode 2004 - 41. Ciència animada - Primavera 2004

Doctor en Ecologia i Evolució, escriptor, professor i fotògraf de natura (Barcelona).