Per què els homes tenen mugrons?

Pregunta enviada per ALONSO SÁNCHEZ POLO. PAU CARAZO respon:

Fins a la pubertat, quan l’alliberament d’hormones femenines provoca el desenvolupament dels pits femenins, el desenvolupament de les glàndules mamàries ocorre independentment del sexe. Els mugrons són el testimoni silenciós d’aquest fet fisiològic. Formats en els estadis embrionaris més primerencs, adornaran els pits dels homes totes les seues vides, sense cap ofici ni benefici. Encara que no és habitual plantejar-se aquesta qüestió, el primer dels enigmes que això planteja és el motiu pel qual els homes no desenvolupen pits a la pubertat. Sembla obvi que els pits són útils per a les dones perquè s’utilitzen per a l’alimentació dels seus fills però, no seria més útil encara que tant mares com pares pogueren alletar els seus fills? Al cap i a la fi, en altres espècies de mamífers això passa, com en el cas dels ratpenats frugívors del Sud-est asiàtic. La raó per la qual no ocorre de la mateixa manera amb els éssers humans té a veure amb l’existència d’interessos evolutius divergents en els sexes.

Cal recordar que l’evolució sempre actuarà intentant maximitzar el nombre de descendents de l’individu. En els humans (com la majoria dels animals) les dones carreguen amb una major part dels costos de reproducció, fonamentalment perquè la gestació dels embrions es produeix dins del cos de la dona. Això significa que, per a les dones, l’aposta biològica guanyadora consisteix a intervenir molt en la supervivència de cadascun del seus descendents. Per als homes, no obstant, la reproducció és molt menys costosa; la inversió mínima d’un home en la reproducció es redueix a uns pocs minuts (sent generosos) i a uns pocs milers d’espermatozoides. En conseqüència, l’aposta evolutiva guanyadora en el cas dels homes consisteix a invertir una mica en la cria de la seua descendència, i el màxim possible en (intentar) apariar-se amb el major nombre possible de dones. Per aquesta raó, l’evolució no ha afavorit el desenvolupament dels pits en els homes de la nostra espècie.

Però, si els mugrons masculins no acompleixen cap mena de funció, per què existeixen? La resposta comporta una lliçó molt important. Els homes tenim mugrons perquè, encara que no siguen útils, l’evolució no funciona eliminant totes aquelles parts que són prescindibles al nostre cos, sinó només aquelles que resulten costoses. L’evolució simplement no ha prestat atenció als mugrons masculins perquè aquests no han comportat un cost significatiu en termes de supervivència i d’èxit reproductiu. Per entendre aquest fet cal ressaltar que l’evolució no és un procés dirigit, ni amaga cap mena d’intencions, i per tant no té com a resultat dissenys perfectes, sinó dissenys que optimitzaran l’èxit biològic de cada organisme donades una sèrie de contingències històriques, limitacions en el desenvolupament i l’atzar.

Això ha provocat, en innumerables ocasions en el transcurs de la història, l’aparició de nyaps notoris en el disseny dels éssers vius. Els mugrons masculins són un d’aquests nyaps, i una altra prova més en contra de la fal·làcia coneguda com «disseny intel·ligent». La fal·làcia del «disseny intel·ligent», tan lamentablement de moda als darrers anys, consisteix a argumentar que els exquisits i complicats dissenys que s’observen a la natura tan sols poden ser explicats mitjançant l’existència d’un dissenyador intel·ligent. Hi existeixen moltes proves que desmunten aquest argument, però potser una de les més contundents (i divertides) és l’existència d’aquests nyaps evolutius. Entre aquestes, els mugrons dels homes.

Que per què els homes tenen mugrons? Perquè les dones tenen pits i Déu no existeix.

Pau Carazo. Investigador Marie Curie del Departament de Zoologia de la Universitat d’Oxford.

 

© Mètode 2012