L’acceleradora climàtica

Climate-KIC inicia a València un programa de mentorització a ‘start-ups’ per promoure economies baixes en carboni

accelerator_portada

Auara és una marca d’aigua mineral natural solidària. Els seus promotors, un grup de joves amb experiència en cooperació, han constituït una empresa social i amb compromís ambiental per portar aigua potable a persones que viuen en l’extrema pobresa. Així, per a 2020 s’han proposat «la producció de quaranta milions de litres d’aigua, la inversió de dos milions i mig d’euros en projectes socials per facilitar el suministre d’aquest recurs bàsic a zones en desenvolupament i haver reutilitzat el plàstic de noranta milions de botelles», argumenta Pablo Urbano.

Aquesta start-up de Madrid és una de les quinze seleccionades de l’àmbit estatal per a participar en l’edició 2016 de l’acceleradora empresarial de la plataforma europea Climate-KIC que acaba de posar-se en marxa a València, amb la finalitat de promoure idees innovadores que ajuden a mitigar el canvi climàtic. Aquestes poden ser molt diverses: Desinope, a Elx, transforma els residus de paper per fabricar calcer; Balamis, de Castelldfels, ha creat un sensor que mesura la humitat de la terra, útil per incrementar la productivitat agrícola i prevenir inundacions; Rotary Wave, a València, està centrada en desenvolupar tecnologies per a aprofitar l’energia marina, i Klenergy, des de Castelló, treballa per aconseguir un sistema d’acumulació elèctrica més eficient fent servir hidrogen.

accelerator_auaraCoaching en canvi climàtic

Durant nou mesos, les empreses rebran suport i formació –un àmbit on també participarà la Universitat de València, com a membre col·laborador de Climate-KIC-, entraran en un ampli programa de mentorització, coaching i masterclasses internacionals en divuit ciutats europees, la direcció del qual ha estat encarregada a l’Associació Valenciana d’Empreses del Sector de l’Energia (Avaesen). Alhora, podran accedir a un finançament no reemborsable de fins 60.000 euros sense haver de cedir propietat. I de totes elles, les més competitives accediran a participar en la Venture Competition, el major concurs europeus d’start-ups dedicades a les tecnologies netes.

Contacte amb inversors

Entre els avantatges de l’acceleradora climàtica, «hem de destacar que facilitem els contactes dels emprenedors amb nous inversors especialitzats, ja que la nostra organització, impulsada des de l’Institut Europeu de Tecnologia i Innovació [EIT], disposa de més d’un centenar de partners públics i privats. A més, els obrim les portes al programa d’intercanvi amb acceleradores d’altres ciutats com ara Nova York, Singapur, Dubai, Paris, etc», en opinió del director de Climate-KIC Spain, José Luis Muñoz.

Tecnologies netes i eficiència energètica

Climate-KIC, amb seu a Londres i centres distribuïts a diversos països europeus, és una de les Knowledge Innovation Community de l’EIT, sorgida de la col·laboració privada i pública. La seua missió se centra en el suport a idees de productes i serveis que permeten avançar cap a societats baixes en carboni, tot reduint l’impacte ambiental. I, d’aquesta manera, contribuir a la mitigació i adaptació al canvi climàtic, mitjançant tecnologies netes, reducció d’emissió de CO2, eficiència energètica, transport sostenible o l’aprofitament dels residus.

Maria Josep Picó i Garcés. Periodista ambiental i científica (València).
© Mètode 2016.

© Mètode 2016

Periodista especialitzada en medi ambient i Premi Nacional de Periodisme Ambiental. Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València.