Guardons

sacyr2web

Premi Sacyr a la Innovació 2014

El 10 d’abril de 2014 Mètode va resultar guanyadora de la quarta edició dels Premis Sacyr a la Innovació, dins de la categoria de Periodisme econòmic i tecnològic, pel monogràfic La força del món: L’energia en l’era postindustrial

Publicat en el número 73 (primavera de 2012) i coordinat pel socioecòleg Ramon Folch, La força del món analitza els principals problemes i reptes energètics a què ens enfrontem de cara al futur, com la forta dependència dels combustibles fòssils o els avanços en energies renovables. Amb la col·laboració de diversos experts en el camp energètic, el monogràfic planteja una reflexió sobre el model energètic actual, i el model que ens cal.

Amb aquests premis Sacyr pretén incentivar i recompensar públicament aquells que, a títol individual o col·lectiu, investiguen i treballen en projectes, desenvolupaments i idees innovadores, creatives i pioneres, plantejades com ambiciosos reptes de superació i coneixement.

  Els premis s’entregaren en tres categories: Projecte de construcció, Innovació tecnològica i mediambiental, i Periodisme econòmic i tecnològic.

Premi Manuel Castillo 2009

El Premi Manuel Castillo, atorgat pel Patronat Sud-Nord de la Universitat de València, mira de distingir els treballs periodísitcs i d’investigació que tracten sobre la pau i la cooperació entre nacions. En aquest sentit, el jurat va voler reconèixer la contribució de la revista Mètode a l’estudi de l’exili científic després de la Guerra Civil i de les conseqüències en l’àmbit de la col·laboració científica internacional que va tenir en aquest sentit. El monogràfic, Ciència i exili. La diàspora dels científics republicans, va ser coordinat per Joan Lloret, pediatre i professor d’Història de la Ciència i la Documentació de la Universitat de València. El mateix Manuel Castillo (1870-1964), professor de la Universitat de València, es va haver d’exiliar primer a França i més tard a Mèxic com a conseqüència de la Guerra Civil.

 

00PREMI_CASTILLO

Guardó de la primera edició del Premi Manuel Castillo.

Prisma Especial del Jurat 2009

El 14 de novembre de 2009, la revista Mètode va rebre el Premi Prisma Especial del Jurat 2009 durant la gala d’entrega dels Premis Prismas Casa de las Ciencias a la Divulgació, que es celebrà al saló de plens de l’Ajuntament de la Corunya.

El guardó, que s’atorga anualment a persones o institucions destacades en la tasca de la divulgació científica, pretén reconèixer «l’esforç continuat de divulgació de qualitat» de la revista Mètode, així com la «implicació d’una universitat en la promoció de la cultura científica». Altres premiats en aquesta categoria en edicions anteriors han estat el suplement «Futuro» de El País, el Parc de les Ciències de Granada o el suplement científic «Tercer Milenio» del periòdic Heraldo de Aragón.

    El Premi Prisma Especial del Jurat se suma a les diferents distincions que Mètode ha rebut en els últims anys, entre els que destaquen el Premi Ciencia en Acción 2006 de divulgació, el Premi APPEC 2007 a la millor publicació o el Premi Nacional de Periodisme 2007, atorgat a Martí Domínguez en reconeixement a la seua tasca al capdavant de la revista.

 

Prisma

El Premi Prisma Especial del Jurat s’atorga a persones o institucions destacades en la tasca de la divulgació científica.

Premi Serra d’Or 2009

El 2 d’abril de 2009, Els nostres naturalistes, monografia publicada per Mètode, va ser guardonada ambel prestigiós Premi Crítica Serra d’Or dins de l’apartat de Recerca, uns guardons que premien les obres més destacades publicades durant l’any anterior.

 

01SERRA

La revista Serra d’Or va celebrar en 2009 els 50 anys del seu naixement.

Premi APPEC 2007

Mètode va estar guardonada en gener de 2008 per l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) amb el premi APPEC 2007 a la millor publicació dins la novena edició d’aquests premis.

El jurat va voler destacar de Mètode que “amb l’objectiu inicial de servir de pont entre la ciència i la societat i de cobrir el buit de publicacions de divulgació científica en català, ha esdevingut una de les millors revistes europees sobre ciència i pensament”.

L’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) és una entitat sense afany de lucre que agrupa els editors de revistes en català d’informació general i especialitzada. En total l’associació agrupa d’11 editorials que publiquen 141 capçaleres.

 

PREMI_APPEC2007

Premi APPEC 2007 per a Mètode com a millor publicació.

Premi Nacional de Periodisme 2007

Martí Domínguez, director de la revista Mètode, va rebre en novembre de 2007 el Premi Nacional de Cultura, corresponent a la categoria de periodisme, que atorga el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya. Aquest guardó premia la seua labor com a director de la revista de divulgació que edita la Universitat de València, “reconeguda a nivell europeu per la qualitat dels seus continguts sobre ciència i pensament”.

El jurat va destacar de Mètode “la seva tasca en la difusió de la investigació, que l’ha convertida en una de les millors revistes sobre ciència i pensament d’Europa”. En aquest sentit, el jurat va voler remarcar que Mètode “s’ha consolidat com l’única revista de divulgació científica en català”.

Els Premis Nacionals de Cultura van ser instituïts pel Govern l’any 1982 i són continuadors dels que la Generalitat va patrocinar entre 1932 i 1938. Aquests guardons es concedeixen anualment a persones o entitats per les aportacions o activitats més rellevants en cadascun dels respectius àmbits culturals, desenvolupades durant l’any anterior.

  PREMI_NP2007
Premi Nacional de Periodisme 2007 per a Martí Domínguez. El premi va ser dissenyat per l’artista Jordà Farré.

Premi EDC Natura

A proposta de diversos experts en matèria mediambiental i de la natura, l’organització del Simposi Internacional de Natura i Fotografia va atorgar en març de 2007 el premi EDC Natura a la Divulgació de la Natura a Mètode, revista de difusió de la Investigació que edita la Universitat de València.

El premi va reconèixer i destacar el treball d’investigació i desenvolupament que ha realitzat la revista que dirigeix Martí Domínguez, a través dels nombrosos articles de divulgació científica que contribueixen al coneixement de les espècies i a la seua conservació.

   

Premi Ciencia en Acción 2006

Mètode va resultar guardonada amb el primer premi de la setena edició del Concurs “Ciencia en Acción 2006”, dins de la modalitat de Treballs de Divulgació Científica. La final del concurs, que va tindre lloc en el Museu CosmoCaixa d’Alcobendas (Madrid) en octubre de 2006 va reunir més de vuitanta treballs distribuits en onze modalitats diferents. Mètode va competir amb nou treballs de divulgació científica de temàtica diversa.

 

CIENCIA

El programa “Ciencia en Acción” és una iniciativa de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología, la Real Sociedad Española de Física i de la Real Sociedad Matemática Española amb l’objectiu de promoure l’apropament entre ciència i societat.

© Mètode 2012