Haeckel. Vida, obra i ideologia

Al llarg de la seua vida, el biòleg alemany Ernst Haeckel (1834-1919) va desenvolupar una obra científica les ramificacions de la qual, tal com el seu arbre de la vida, s’estenen fins avui dia. La seua trajectòria va estar marcada per l’èxit del seu prolífic treball, però també per tragèdies personals, desavinences amb els seus col·legues i acusacions de frau, a més de posicions ideològiques que van guanyar-li enemics acèrrims, sobretot en els cercles religiosos. Una vida atrafegada i excepcional en la qual ens endinsem en aquest dossier de la revista Mètode.

Ernst Haeckel

Wellcome Collection. Public Domain Mark

Tot i les acusacions d’antidarwinisme per part d’algunes veus, el fet és que Ernst Haeckel va ser un dels grans paladins de la teoria de l’evolució de les espècies a Europa. La seua llei biogenètica va trobar notable acceptació com a manera d’entendre el fet evolutiu; va ser el cas, per exemple, de molts evolucionistes de primeria del segle XX a Espanya. El mateix Darwin va lloar la tasca de difusió de Haeckel de la seua teoria i el seu talent a l’hora d’aplicar-la a les seues pròpies investigacions. Les acusacions de frau en algunes de les seues il·lustracions d’embrions, però, van enfosquir la seua obra amb l’ombra del dubte.

Tampoc no hi van ajudar els seus pensaments polítics i ideològics, entre els quals va destacar el monisme, doctrina que afirma la unitat indivisible de l’ésser, sense distinció entre matèria i esperit, i de la qual es va erigir un dels màxims exponents. El 1906, de fet, fundava la Lliga Monista Alemanya, iniciativa que va replicar-se en països veïns. Aquesta postura va comportar-li crítiques ferotges des dels sectors religiosos, particularment des de l’àmbit catòlic, però també des d’altres sectors escèptics amb el concepte del monisme proposat per Haeckel. Tot plegat, les polèmiques protagonitzades pel biòleg alemany han influenciat sens dubte la forma en què s’ha llegit i interpretat la seua obra, tant en el seu propi temps com posteriorment.

Els articles d’aquest dossier van acompanyats d’una sèrie de làmines que pertanyen a l’obra Kuntsformen der Natur (“Formes artístiques en la natura”) d’Ernst Haeckel. Aquesta obra, publicada per parts entre 1899 i 1904, recollia en format de litografia cent dibuixos de diferents organismes, molts dels quals descrits pel mateix Haeckel. Aquestes acolorides làmines, autèntiques obres d’art, ens mostren la vessant artística del savi alemany, reflex del seu enginy creador.

© Mètode 2022 - 112. Zones àrides - Volum 1 (2022)