Introducció: Parents primats

Cartell Associació Primatològica Espanyola. Per Jordi Sabater Pi. 1998

Els primats constitueixen un ordre que engloba més de tres-centes espècies, entre les quals estem els éssers humans. Potser per això ens atrau i ens fascina el seu estudi, per la gran diversitat de formes i comportaments que inclou el tàxon i perquè entendre els primats millor és una forma de comprendre’ns més bé a nosaltres mateixos.

Aquest monogràfic mostra diferents aproximacions a l’estudi dels nostres parents més propers, amb l’objectiu de determinar què ens defineix com a grup i identificar d’on provenen algunes de les singularitats de la nostra espècie. Des del camp de la paleontologia, David R. Begun ens convida a un viatge al llarg dels quasi 60 milions d’anys d’existència dels primats, interpretant els fòssils per entendre l’evolució de la intel·ligència en aquest grup. Tot seguit, basant-se en els estudis observacionals dels animals en llibertat, Federica Amici descriu l’enorme diversitat de comportaments socials que demostren els primats avui dia i analitza els avantatges de la sociabilitat, al mateix temps que identifica els reptes que aquesta planteja.

A continuació, el monogràfic explora, des del punt de vista de la primatologia, dos dels principals escenaris evolutius que s’han proposat per explicar el sorgiment de capacitats cognitives complexes en els humans: la cacera en cooperació i l’ús d’eines. Partint de la cacera de còlobs per part dels ximpanzés, revise els estudis sobre cooperació en primats, tot posant en evidència que, en l’estudi de la cognició, l’experimentació esdevé essencial. Alba Motes-Rodrigo, per la seua part, aborda l’ús d’eines en grans simis i proposa l’arqueologia experimental com un instrument valuós per comprovar els mecanismes d’aprenentatge i, per tant, la possibilitat de cultura acumulativa en aquests primats. Finalment, Catarina Casanova i Susana Costa ens apropen a Guinea-Bissau per mostrar-nos, a través d’entrevistes i observacions, les complexes i sovint conflictives relacions entre primats humans i no humans, i ens fan reflexionar sobre la necessitat de canviar les estratègies de conservació, si volem garantir en el futur una coexistència entre parents primats amb una llarga història.

© Mètode 2023 - 118. Parents primats - Volum 3 (2023)
Professora de la Unitat d’Etologia i Benestar Animal (UnEBA). Universitat Cardenal Herrera-CEU, CEU Universities (València, Espanya).