Investigant els invertebrats aquàtics
Francesc Mesquita és catedràtic d’Ecologia de la Universitat de València
Soc catedràtic d’Ecologia de la Universitat de València i investigue a l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva, on treballe en aigües dolces, principalment en invertebrats aquàtics com a indicadors de qualitat d’aigües, aspectes evolutius i taxonòmics. També soc especialista en ostracodes.
El meu dia a dia sol ser més de despatx: faig més hores davant de l’ordinador que cap altra cosa, corregint i llegint. Actualment, estic col·laborant, entre d’altres, en un projecte dirigit pel professor Antonio Camacho i per l’investigador Andreu Rico, per a estudiar els efectes sobre el funcionament dels ecosistemes aquàtics dels contaminants, per a poder ajudar amb la seua gestió i la regulació. En uns depòsits d’aigua hem creat mesocosmos, on hem posat insectes, gambetes, organismes del zooplàncton, caragolets, macròfits i inòculs perquè es desenvolupe el fitoplàncton. Comencem primer sense contaminant, veiem els organismes que hi ha, mesurem les diferents característiques fisicoquímiques de l’aigua i, després, afegim el contaminant. Al cap d’un temps, veiem els efectes que té sobre tot l’ecosistema, incloent-hi com afecta l’emissió i absorció de gasos d’efecte hivernacle.
El problema bàsic de la investigació a Espanya és l’infrafinançament de la recerca i la complexitat de la burocràcia necessària per a investigar. Un altre problema és que el nivell, actualment, està molt alt i molts investigadors joves, molt capaços, molt potents, no aconsegueixen plaça en investigació, i això és una llàstima, tenint en compte tota la formació i tota la capacitat que tenen.
Crec, a més, que la divulgació és fonamental. Fan falta tasques de periodisme científic que ajuden els investigadors a divulgar el que estan fent perquè la societat sàpiga a on van els seus diners i per a eliminar problemes com la pseudociència. Els investigadors hauríem de propiciar que la gent entenga millor com funciona el món, quins problemes ambientals n’hi ha, com es poden millorar qüestions de salut…