La memòria dels ossos

La ciència al servei de la història

ciència i memòria històrica Alex Frances

A la memòria del professor José Delfín Villalaín Blanco, catedràtic de Medicina Legal de la Universitat de València.

Les ciències, especialment les socials i les forenses, representen un paper essencial en la interpretació del passat, des del més antic fins al més recent. Els ossos humans constitueixen la petjada essencial no solament del que un dia foren els nostres avantpassats sinó també són el reservori d’una memòria que no pot ni ha de quedar en l’oblit.

La coneguda frase «el poble que no coneix la seua història està condemnat a repetir-la» constitueix en essència la pedra primigènia d’aquest monogràfic, que ofereix una visió pluridisciplinària d’una memòria històrica diversa, analitzada des de prismes científics diferents però alhora complementaris, en què la història, l’arqueologia, l’antropologia física, la medicina forense, la criminalística i la genètica, entre altres ciències, s’imbriquen per a donar llum i valor probatori a fets heterogenis a partir dels vestigis biològics del passat.

En les pàgines següents es proposa al lector fer un recorregut diacrònic des de l’antiguitat fins al present. Els diferents autors aborden la història des de línies d’investigació del segle XXI, i és el patrimoni bioantropològic i genètic el material objecte dels diferents estudis i el vehicle per a entendre la memòria de les societats del passat.

© Mètode 2019 - 101. La memòria dels ossos - Volum II (2019)
Doctora en Arquelogia per la Universitat de València, especialista universitària en atropologia forense per la Universitat Complutense de Madrid i investigadora del Grup Paleolab®, equip multidisciplinari dedicat a l'estudi bioantropològic de restes humanes arquològiques, l'antropologia forense dels drets humans i la difusió i divulgació científica (Espanya). Correu: [email protected]
Doctor en Medicina per la Universitat d'Alacant, especialista universitari en Antropologia Forense per la Universitat Complutense de Madrid, investigador associat del grup Paleolab®, metge i antropòleg forense adscrit a la Unitat d'Antropologia i Odontologia Forense de l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de València. Professor contractat doctor de la Universitat Catòlica de València en el Grau de Criminologia (Espanya).